BANCI | Opinie

Mugur Isarescu: Ce s-a īntāmplat, de fapt?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-09-29 12:03

Criza financiara mondiala a pornit de la instrumentele financiare derivative, impachetate si revandute pentru ca bancile sa acorde noi credite si sa obtina profituri tot mai mari, arata guvernatorul BNR Mugur Isarescu, intr-o prezentare sustinuta de curand in cadrul unei conferinte la Cluj-Napoca (vezi prezentarea mai jos).

"Nu īmi dau seama pānă unde cunoaşterea insuficientă, chiar din partea conducătorilor unor mari instituţii financiare, a fost de vină, sau dacă orbirea a venit din dorinţa de profit, din mirajul că acesta poate fi generat din nimic, fără risc şi aproape fără capital", spune Isarescu.

Cert este ca toata aceasta tehnica de acordare a creditelor ipotecare si a instrumentelor financiare aferente s-a dovedit a fi o iluzie, un balon de sapun care a avut insa un efect extrem de devastator asupra economiei mondiale.

Setea de profit din nimic ar fi putut fi controlata insa daca autoritatile ar fi aplicat reglementari mai aspre, este de parere guvernatorul BNR.

Conferinţa Internaţional㠄Enhancement of Knowledge on Higher Education and its Dissemination: Imperative for Policy and Practice”

Cluj-Napoca, 26 septembrie 2008

Cuvānt de deschidere

Academician Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a Romaniei

Onorată asistenţă,

Este un privilegiu pentru mine să mă adresez dumneavoastră cu ocazia acestei conferinţe internaţionale organizate de Universitatea Babeş-Bolyai īn colaborare cu Centrul European pentru Īnvăţămānt Superior al UNESCO şi Consiliul Europei.

Sunt onorat să mă aflu īn Universitatea cu cea mai īndelungată şi renumită istorie şi tradiţie academică din Romānia. Īncă din secolul al XVI-lea personalităţi de renume au marcat evoluţia şi transformările succesive ale acestei instituţii, care este una dintre cele mai reprezentative īn această parte a Europei.

Experimente relevante īn domeniul biologiei, chimiei, fizicii şi geografiei, alături de un adevărat pionierat īn domeniul biospeologiei, telefoniei multiple şi a zborurilor spaţiale sunt doar o parte din zestrea acestui lăcaş de educaţie şi cultură. Se poate afirma că Universitatea Babeş-Bolyai este īn prezent cel mai bun ambasador al multiculturalismului, care este unul dintre preceptele de bază ale Europei Unite.

Inovaţia, interactivitatea şi calitatea sunt principii de bază ale procesului educaţional promovat de către Universitatea Babeş-Bolyai. Specialiştii formaţi aici, mai ales cei īn domeniul economic, īn care şi eu īmi desfăşor activitatea, contribuie cu succes
la dezvoltarea spiritului antreprenorial şi a performanţelor manageriale, care sunt esenţiale īn contextul complex al globalizării.

Subiectul pe care īl abordează Conferinţa dvs. este fără īndoială de mare generozitate şi actualitate. Parafrazānd un ilustru gānditor, putem spune că secolul XXI va fi unul al cunoaşterii sau nu va fi deloc.

Educaţia va face tot mai mult diferenţa dintre naţiunile care progresează şi asigură un standard ridicat de viaţă locuitorilor lor şi cele care rămān īn urmă.

Resursele materiale ale planetei sunt din ce īn ce mai puţine, riscul ca activitatea umană necontrolată să distrugă iremediabil echilibrul ecologic este cāt se poate de palpabil.

Acestor provocări nu le putem răspunde decāt cu mai multă cunoaştere, cu mai multă educaţie, cu valorificarea pe o scară tot mai largă a roadelor gāndirii umane.

Domeniul economic are un loc bine definit īn universul cunoaşterii. Doresc să vă īmpărtăşesc cāteva reflecţii asupra acestui domeniu.

Evoluţii recente de pe piaţa financiară mondială au ajuns īn prim planul atenţiei. Pierderile imense, falimentele unor instituţii care aveau o cifră de afaceri reprezentānd un multiplu al produsului intern brut al ţării noastre, măsurile de urgenţă fără precedent decise de bănci centrale şi de guvernul Statelor Unite – ţara de unde s-a declanşat actuala criz㠖 au pus īn lumină fragilitatea unui mecanism şi au arătat carenţele unui sistem ce părea infailibil.

Ce s-a īntāmplat, de fapt?

Au fost mai īntāi instrumentele financiare derivative – un termen pretenţios, care descrie pānă la urmă credite obişnuite, acordate cu o garanţie ataşată, care au trăsături standardizate (dobānzi, maturitate şi altele), care permit ca acestea să fie „īmpachetate”, „reīmpachetate” şi vāndute de instituţia de credit, pentru a obţine lichiditate şi a acorda noi credite.

Este interesant că, īn procesul īmpachetării şi reīmpachetării, erau folosite instrumente matematice sofisticate, īndeosebi din teoria probabilităţilor, care urmăreau să arate cāt este de mic riscul şi de mare profitul pe care īl asigură aceste instrumente.

Nu īmi dau seama pānă unde cunoaşterea insuficientă, chiar din partea conducătorilor unor mari instituţii financiare, a fost de vină, sau dacă orbirea a venit din dorinţa de profit, din mirajul că acesta poate fi generat din nimic, fără risc şi aproape fără capital.

Fapt este că iluziile s-au transformat īn profituri şi dividende suculente la īnceput, iar calitatea reală a creditelor de unde a pornit bulgărele de zăpadă s-a deteriorat tot mai mult, pe măsură ce sloganul „you have a home, you have a loan” a pătruns tot mai adānc īn societate, īndemnāndu-i pe tot mai mulţi să se īmprumute ieftin, pe seama valorii, umflate şi ea, a locuinţelor, indiferent de capacitatea de a restitui īmprumuturile respective.

Probabil că nu s-ar fi ajuns atāt de departe dacă reglementarea creditului, fie el şi cu ipotecă, ar fi fost mai strānsă, dacă reglementările americane ar fi fost mai aproape de standardele de la Basel cu privire la nevoia de capital, dacă marile firme de audit si agenţiile de rating ar fi examinat cu mai multă atenţie acele miraculoase plasamente īn instrumente clasificate AAA, dar care aduceau randamente ce nu sunt uzuale la asemenea instrumente sigure, dacă nu s-ar fi căscat aşa o prăpastie īntre dreptul managerilor de a īncasa bonusuri ameţitoare şi răspunderea lor, atunci cānd, peste ani, se dovedeşte că totul
a fost un balon de săpun.

Pānă la urmă, īntreaga situaţie a fost generată de īncălcarea unor principii bine statuate – am putea spune chiar de „suspendarea” bunului simţ – sub
imperiul setei de profit din nimic.

Lecţia a fost īnvăţată tārziu, pierderile care sunt descoperite acum au dimensiuni astronomice, iar efectele vor fi resimţite mult timp de aici īnainte. Mai grav decāt pierderea financiară īn sine este īnsă riscul de pierdere a īncrederii īntr-un sistem financiar croit īn cāteva secole, sistem ce se află la temelia economiei moderne.

Dacă ar fi să raportez la situaţia din ţara noastră aceste evoluţii fără precedent, aş spune că sistemul bancar şi de credit din Romānia nu a fost afectat direct. Iar motivul nu este, cum au susţinut unii analişti, că sistemul nostru este primitiv, ci că regulile noastre de creditare au fost mai severe, iar cerinţele de adecvare a capitalului, esenţiale pentru orice instituţie de credit – aliniate standardelor de la Basel.

Băncile nu şi-au īndreptat plasamentele către instrumente derivative sofisticate pentru că piaţa internă, īn plină expansiune, a oferit alternative cu adevărat profitabile folosind „doar” instrumente de
credit clasice.

Ştiu că se spune că economia este un domeniu ce are mai multe asemănări cu artele decāt cu ştiinţele exacte – o formă politicoasă de a spune că de fapt economia nici n-ar prea fi o ştiinţă. Cāndva circula butada că, dacă era pusă o problemă consiliului de şase experţi īn economie ai guvernului britanic, aceştia ar fi formulat şapte propuneri diferite.

Cam īn acelaşi spirit, preşedintele american Harry Truman, exasperat de faptul că economiştii spun mereu „on the one hand” şi imediat „on the other hand” (pe de o parte şi pe de altă parte), arătānd că orice situaţie are mereu mai multe faţete, ar fi exclamat: „give me a one-handed economist!”

Cred, totuşi, că lucrurile pot fi privite şi īntr-o altă lumină. Există un arsenal deja amplu de postulate recunoscute ca atare de teoria şi practica economică şi care ar trebui cunoscute şi īnţelese īn pături cāt mai largi ale populaţiei.

Un exemplu este acela că, prin creşterea ratelor dobānzilor, este stimulată economisirea, iar efectul primordial este de scădere a ratei inflaţiei – nu de creştere, cum se afirma frecvent pe la noi cu ceva timp īn urmă, plecānd de la ideea că dobānzile măresc costurile şi, deci, şi preţurile.

Desigur, lucrurile nu sunt īntotdeauna simple. Uneori, chiar ne face plăcere să credem, de exemplu, că majorarea valorii apartamentului īn care locuim este un motiv suficient pentru a consuma mai mult decāt cāştigăm.

Din păcate, asemenea greşeli de judecată se plătesc uneori deosebit de scump, şi nu doar de către cei care au greşit – aşa cum ne-o arată actuala criză financiară internaţională.

Un rol īn formarea culturii economice şi financiare ne revine cu siguranţă şi nouă, practicienilor. De multe ori īnsă, avertismentele pe care le lansăm noi sunt tratate drept pledoarii pro domo. Ar fi nevoie ca voci neutre, cum sunt cele ale unor respectabile cadre didactice universitare, să atragă atenţia asupra faptului că, de exemplu, salariile nu pot creşte fără legătură cu productivitatea muncii, iar īn caz contrar efectul va fi cel de īndatorare externă, la costuri tot mai ridicate, şi de inflaţie.

Iată īn acest sens un subiect mult prea puţin discutat la noi, considerat īncă tabu, şi anume efectele economice şi sociale ale protecţiei exagerate a forţei de muncă. Cred că ar fi timpul să explicăm pe-ndelete că barierele la ieşirea de pe piaţa muncii se transformă aproape instantaneu īn bariere la intrare.

Cu alte cuvinte, dacă īmpiedicăm angajatorul să disponibilizeze forţa de muncă devenită excedentară, decizia de a face noi angajări, pentru a fructifica o conjunctură de piaţă favorabilă, se ia cu mult mai mare greutate.

Pānă la urmă, o conduită născută din dorinţa legitimă de a apăra interesele salariaţilor are exact efectul opus: limitează capacitatea de creştere a productivităţii muncii, a producţiei şi, īn consecinţă, şi pe cea a salariilor.

A venit vremea, cred, să arătăm că la o rată a şomajului ce oscilează īn jurul valorii de 3% – nivel care se află destul de mult sub cel al şomajului natural – este nefiresc să fim īngrijoraţi de eventualele disponibilizări din cauze subiective, īntrucāt angajatorii sunt īn permanenţă preocupaţi cum să īşi păstreze oamenii de calitate.

Acest subiect nu este niciodată abordat deschis īn dezbateri publice. Se vorbeşte mult despre salariul minim, despre coşul de consum pentru un trai decent, dar se trece cu discreţie totală peste dezbaterea modului cum poate fi promovată creşterea mai rapidă a
productivităţii muncii, pentru a oferi substanţă şi sustenabilitate creşterii salariale reale.

Un alt teritoriu īn care cred că dezbateri de valoare ar putea fi furnizate de centre academice şi, de ce nu, chiar de către cele studenţeşti sau ale tinerilor economişti – aşa cum sunt şi cele organizate de Banca Naţional㠖 ar putea fi cel al analizei unor programe complexe de restructurare adoptate de ţări care au īnregistrat succese majore īn creşterea performanţei economice şi īn ridicarea standardului de viaţă al locuitorilor.

Un foarte bun exemplu īn acest sens īl poate reprezenta Republica Irlanda. La data intrării sale īn Uniunea Europeană, īn 1973, era o ţară săracă, la mare distanţă de celelalte membre ale Comunităţii Europene de atunci. A urmat o perioadă, destul de lungă, cu o strategie naţională bine conturată şi acceptată politic pe scară largă.

Aceasta a inclus, īn primul rānd, cheltuieli de īnvăţămānt ridicate, pentru a dezvolta cea mai valoroasă resurs㠖 cea umană. Īmi amintesc exact că, la vremea respectivă, autorităţile irlandeze erau chestionate īn legătură cu riscul ca tinerii formaţi pe bani irlandezi să emigreze īn masă īn Statele Unite.

Răspunsul era, invariabil, că şi cei care vor pleca se vor īntoarce atunci cānd condiţiile din ţara lor vor fi suficient de atrăgătoare.

Un alt ingredient a fost un regim fiscal simplu şi clar, cu proceduri cāt mai prietenoase şi reguli puţine, dar aplicabile, precum şi o legislaţie a muncii suplă, care să
dea cāt mai puţine bătăi de cap angajatorilor. S-au adăugat cheltuieli serioase de infrastructur㠖 ţara beneficiind de generoase resurse comunitare īn acest sens.

Acest mix coerent de politici a atras tot mai mulţi investitori. Produsul intern al ţării a crescut tot mai mult, pentru a ajunge azi pe locul al doilea īn Europa, după Luxemburg. Un succes nu rezultă dintr-o singură măsură, ci dintr-un pachet de măsuri.

Poate am putea analiza īn detaliu trăsăturile programului de dezvoltare irlandez, nu neapărat pentru a-l prelua ca atare – nici condiţiile de azi nu mai sunt cele de acum 35 de ani – ci pentru a vedea exact cum se īmbină componentele unui program coerent, cum se obţine consensul politic şi social necesar pentru aplicarea unor măsuri care nu sunt īntotdeauna uşor de explicat şi de īmbrăţişat, aşa cum sunt măsurile de liberalizare a pieţei muncii.

Am īncercat să ofer doar cāteva exemple palpabile despre ceea ce ar īnsemna pentru noi diseminarea culturii economice. Se poate observa că nu este vorba neapărat despre a arăta publicului larg ecuaţii complexe şi formule matematice sofisticate, ci de a
folosi bunul simţ şi logica elementară īn viaţa şi gāndirea economică de la noi.

Evenimentele recente la care m-am referit īn cuvāntul meu arată chiar că, atunci cānd aparatul teoretic se decuplează de bunul simţ, rezultatele pot fi īnfricoşătoare. Cu aceste gānduri, permiteţi-mi să urez succes deplin Conferinţei dvs.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim Ʈmprumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii