BANCI | Ultima Ora

Mugur Isarescu, despre problema clauzelor abuzive: Nu suntem avocatii bancilor, dar intr-un stat de drept, cand semnezi ceva iti asumi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-08-07 13:57

Clauzele abuzive sau neabuzive fac parte din contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite, iar într-un stat de drept când semnezi ceva îţi asumi, a declarat, miercuri, cu ocazia prezentării raportului trimestrial asupra inflaţiei, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

Mugur Isarescu: "Noi nu suntem avocatii bancilor in acest proces, dreptatea se va cauta in instanta, asa este in orice stat de drept, scopul este insa stabilitatea sistemului bancar, care este esentiala pentru functionarea economiei de piata si pentru a asigura stabilitatea banilor pe care 2 milioane de romani ii tin in sistemul bancar. Vedeti ca se supara cativa dintre ei ca le scade dobanda de la 4 la 3%. Va dati seama ce suparare ar fi daca s-ar pune sub semnul intrebarii sanatatea, valoarea intrinseca a acestor sume depuse. Cand vorbim de stabilitatea sistemului bancar nu vorbim de o notiune abstracta, cum din pacate se incearca sa se acrediteze cand se vorbeste de clauze abuzive si ca BNR este de partea bancilor. Noi vorbim despre lucruri extrem de concrete: valoarea depunerilor pe care 9 milioane de romani le au in sistemul bancar din Romania. Cineva trebuie sa aiba grija de acesti bani. Am creat fondul de garantare a depozitelor, avem toate sistemele de siguranta pentru ca bancile sa poata da credite, sa recupereze banii si sa asigure valoarea acestor sume.

E de glumit când ai aproape jumătate din valoarea PIB-ului sub formă de economisiri în sistemul bancar? Cine îşi permite să glumească cu valoarea acestor lucruri? Sa se faca dreptate, dar intr-o maniera rezonabila.

Clauzele abuzive sau neabuzive sunt din contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite. Într-un stat de drept, când semnezi ceva îţi asumi. Faptul că nu am înţeles, nu am ştiut cum e cu riscul valutar este, să spunem, un argument. Eu nu spun că nu este un argument. Eu bănuiesc că persoanele care în urmă cu câţiva ani stăteau ca o ciocănitoare, ne băteau la cap (ce avem cu creditarea în valută, de ce apărem de fiecare dată la televizor sau în presă şi avertizăm asupra creditării în valută) acum vin să ne vorbească despre clauze abuzive. Vezi, Doamne, sunt persoane care n-au ştiut ce riscuri îşi asumă când au luat un credit în franci elveţieni. Si nu uitati ca acest tip de credite sunt extrem de putine in Romania, noi nu avem situatia Ungariei, inclusiv datoria unei pozitii extrem de active, razboinice as spune, pe care a avut-o BNR in 2006,2007, 2008, 2009, impotriva creditelor in valuta.

Deci cautam o solutie echilibrata, nu suntem nici de o parte nici de alta, cautam sa pastram un echilibru intre deponenti si debitori, pentru ca exista o relatie intre ei.

Nu îi punem faţă în faţă, dar în bilanţul băncilor ei sunt puşi faţă în faţă. Asa e un bilant de banca. Pe de o parte sunt deponentii, sa spunem pe partea dreapta a unui bilant de banca, cei care asigura resursele de creditare, si pe de alta parte sunt debitorii, cei care iau credite. Asta este o realitate bilantiera. Ce facem acum, redescoperim bilanturile bancare?! Gandim altfel dreptatea decat exista?! Asa functioneaza o banca. Nu ia banii deponentilor si-i baga intr-un seif si de acolo, din nimic, asigura pe de o parte dobanzi, ce se doresc si real pozitive, intr-o lume in care nu mai exista dobanzi real pozitive, pentru acesti deponenti si pentru a se incuraja economisirea, deci iau banii si-i folosesc, dau credite, nu-i depun in seifuri, cu anumite riscuri, deci in conditii de contract. Nu sunt banii lor. Neintelegerea acestui lucru, ca bancile imprumuta din banii lor sau din niste bani picati din cer este foarte serioasa, este grava. La mijloc sunt banii deponentilor. Ei sunt dati cu imprumut de catre banci, cu mai multa sau mai putina abilitate.

Pe tema aceasta în luna septembrie când mai trec căldurile vom face un seminar şi sperăm să discutăm mai mai puţin aprins pe o temă care nici nu îmi dau seama de ce s-a aprins".

Comentarii

Basescu
Excrocii
Tu Mugure n-ai ce sa comentezi in fata bancilor ca doar ele ti-au dat bani pentru averea care o ai in prezent. Din salariul tau strangeai atatea domenii ? Crezi ca masonii nu raspund in fata lui Dumnezeu?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii