BANCI | Ultima Ora

Mogulul gazelor, industriei chimice si presei din Ucraina, Dmitry Firtash, cumpara subsidiara Intesa Sanpaolo Bank

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-01-23 15:36

Miliardarul ucrainean Dmitry Firtash (foto), magnatul transportului de gaze rusesti spre tarile din Vest, a industriei chimice si a presei, se extinde in domeniul bancar, prin achizitia Pravex-Bank, subsidiara Intesa Sanpaolo Bank din Ucraina, dupa modelul altor oameni de afaceri din regiune, care profita de oportunitatea retragerii grupurilor straine.

Intesa, cea mai mare banca italiana, si Group DF, controlat de Firtash, au anuntat in urma cu cateva ore incheierea tranzactiei, in valoare de 74 de milioane de euro.

Intesa a precizat ca tranzactia va avea un impact negativ de aproximativ 100 de milioane de euro in bugetul de venituri consolidat al grupului. Banca a anuntat tot astazi ca a vandut si 20% din actiunile firmei de asigurari chineze Union Life, in schimbul a 146 milioane de euro.

Group DF a anuntat, la randul sau, intr-un comunicat, ca Pravex-Bank opereaza din 1998 pe piata din Ucraina, fiind o banca de retail cu o retea de 260 de unitati teritoriale.

Conform datelor bancii centrale a Ucrainei, Pravex-Bank este a 34-a banca dupa marime, cu active in valaore de 4,6 miliarde hrivne, adica aproximativ 400 de milioane de euro.

 

Firtash, suspectat de afaceri cu mafia rusa

Firtash mai detine o banca, Nadra Bank, preluata in 2011 de la stat, dupa ce intrase in faliment in 2009 si i-au fost sterse o mare parte din datorii. Nadra era a 11-a banca din Ucraina dupa marime, cu active de 22,9 miliarde hryvnia (1,9 miliarde euro).

Firtash detine 45% din actiunile companiei RosUkrEnergo, la care Gazprom detine 50% din actiuni, firma care a revandut gazele rusesti in Ucraina din 2006 pana in 2009, cand guvernul ucrainean condus de Yulia Tymoshenko a anulat contractul de intermediere si a dat in judecata compania.

De altfel, Firtash este suspectat ca are legaturi cu mafia ruseasca, conform  unui articol publicat de Financial Times. Potrivit dezvaluirilor WikiLeaks, Firtash ar fi declarat ambasadorului SUA din Kiev, in 2008, ca pentru dezvoltarea unor afaceri in anii tulburi din 90, dupa dezmembrarea Uniunii Sovietice, a trebuit sa ceara permisiunea lui Semyon Mogilevich, care se afla pe lista FBI a celor mai cautati 10 oameni.

Statele Unite spun ca Mogilevich, care a fost arestat in 2008 in Rusia pentru evaziune fiscala, eliberat insa un an mai tarziu, este unul dintre sefii mafiei rusesti. Intr-un comunicat al Group DF publicat de Financial Times se arata ca Firtash il cunoaste pe Mogilevich insa nu a facut niciodata afaceri cu acesta.

Firtash ar mai fi declarat ambasadorului american, mai arata documentele WikiLeaks, ca ar fi prieten cu presedintele Viktor Yanukovich, afirmatie respinsa de Firtash.

Potrivit Reuters, Firtash a finantat campania electorala din 2010 castigata de presedintele Yanukovich.

In timpul campaniei pentru alegerile prezidentiale din 2010, Yulia Tymoshenko i-a acuzat pe unii contracandidati, printre care si Yanukovich, ca ar fi finantati de catre Firtash.

Tymoshenko l-a dat in judecata pe Firtash si RosUkrEnergo la un tribunal din Manhattan, acuzandu-i ca a pagubit compania de stat Naftogaz prin contractul intermedierii de gaze.

Tymoshenko a pierdut alegerile iar RosUkrEnergo a castigat litigiul, in 2010, si a primit despagubiri de 3 miliarde de dolari pentru pagubele provocate in urma ruperii contractului de intermediere de gaze.

Ulterior, s-a spus ca Firtash s-a razbunat prin condamnarea la inchisoare a Yuliei Tymoshenko, in 2011.

In 2103, Firtash a devenit si mogulul presei din Ucraina

La inceputul lui 2013, miliardarul Dmitry Firtash a devenit si magnatul presei din Ucraina, in urma achizitiei grupului media Inter Media Group Ltd pentru suma de 2,5 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg. Grupul detine 8 statii TV, printre care cea mai mare televiziune din Ucraina, Inter TV.

Firtash a cumparat grupul media de la fostul vice-premier ucrainean Valeriy Khoroshkovskiy, care a parasit guvernul cu 3 luni mai devreme, in decembrie 2012, in urma unui conflict cu presedintele Yanukovych privind numirea lui Mykola Azarov in functia de premier. „In actualele conditii, nu mai pot asigura dezvoltarea grupului”, a spus Khoroshkovskiy intr-un comunicat.

Firtash are o avere de 3,2 miliarde de dolari, fiind pe locul 5 in topul celor mai bogati oameni din Ucraina, potrivit calculelor publicatiei Korrespondent din Kiev.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii