ASIGURARI | Ultima Ora

Misu Negritoiu nu mai vrea scumpirea RCA, dupa ce i s-a cerut demisia intr-un miting al service-urilor auto in fata Parlamentului si ASF

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-12-03 01:51

La prima sa conferinta de presa oficiala dupa instalarea in functia de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), in vara lui 2014, fostul bancher Misu Negritoiu a facut si prima sa greseala majora, declarand, la fel ca hulitii sau predecesori, de-a lungul ultimilor ani, ca RCA-ul ar trebui sa se scumpeasca, intrucat nu ar acoperi despagubirile acodate de firmele de asigurari.

De fapt, seful ASF nu ar trebui sa sugereze o tendinta in privinta preturilor asigurarii auto ci sa fie preocupat ca firmele de asigurari sa dispuna de suficiente resurse financiare pentru a acoperi pagubele acoperite de politele RCA iar plata despagubirilor sa fie efectuata la timp.

Nici Negritoiu, nici predecesorii sai, nici sefii firmelor de asigurari nu au amintit niciodata, atunci cand au sustinut scumpirea RCA-ului, ca pretul acestei asigurari obligatorii auto depinde nu doar de despagubiri ci si de costuri si alte elemente ce tin de administrarea unei firme de asigurari, precum si de piata asigurarilor in ansamblu si de gradul de concurenta din cadrul aceasta.

A trebuit ca intr-o zi cumplita de iarna, adica astazi, sa vina un grup de oameni care reprezinta service-urile auto sa protesteze in fata sediului ASF si al Parlamentului cerand demisia lui Negritoiu, pentru ca acesta sa spuna, intr-un comunicat, ca nu mai vrea scumpirea RCA-ului si ca pretul acestuia poate fi influentat si de costurile firmelor de asigurari.

"La nivelul celor 11 societăți care au dreptul să emită polițe RCA, rata combinată a daunei (un indicator care are în vedere nivelul despăgubirilor plătite, al rezervelor de daună constituite și nivelul veniturilor încasate) este de 117%. Corectarea acestui dezechilibru trebuie făcută, dar nu presupune automat o majorare a prețurilor, ci poate să însemne și reducere de costuri", arata ASF intr-un comunicat emis dupa protestul din fata sediului sau.

Revendicarile service-urilor auto

Sa vedem insa care sunt revendicarilor service-urilor auto, conform comunicatului emis de ASSAI:

"Asociația Societăților de Service Auto Independente (ASSAI) organizează un miting de protest în data de 2 decembrie la adresa comportamentului protecționist pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) îl practică față de companiile de asigurări.

Mitingul va avea loc începând cu orele 11.00 în fața Palatului Parlamentului și a sediului ASF.

ASSAI atrage atenția că este vorba de un miting declanșat de nemulțumirea generalizată a celor aproape 5 milioane de asigurați față de lipsa de transparență și abuzurile practicate de ASF și asigurători.
“Invităm la această acțiune de protest toți șoferii nemulțumiți de creșterea nejustificată a prețului RCA, pe toți cei care au avut sau au probleme în obținerea despăgubirilor din partea asigurătorilor, pe toti cei nemultumiți de modul în care ASF a înțeles să le rezolve petițiile, pe transportatorii români și, în general, pe toți cei care doresc o schimbare fundamentală a pieței de asigurări din România”, a declarat Cristian Muntean, Președinte ASSAI.

ASSAI protestează la adresa modului de funcționare a Autorității de Supraveghere Financiară și solicită următoarele:

1. Stoparea creșterii nejustificată și necontrolată a prețului RCA, așa cum s-a întâmplat pe parcursul ultimului an;

2. Interzicerea de urgență a oricăror declarații, măsuri și activități ale ASF de natură să stimuleze societățile de asigurări să-și continue politica de majorare a tarifelor RCA și pe parcursul anului 2015;

3. Abrogarea de urgență a Normei RCA 23/2014 recent adoptate de către ASF dat fiind că:
- prin prevederile stipulate, norma permite firmelor de asigurări să subevalueze cu până la 30% plata despăgubirii acordate păgubitului RCA în caz de daună totală;
- limitează libera concurență între service-urile auto;
- scade protecția păgubitului RCA. Despăgubirea trebuie să fie justă, legală și să acopere întregul prejudiciu produs;

4. Adoptarea unor norme RCA care să crească gradul de protecție și respect față de păgubiții RCA - material transmis de către ASSAI în data de 08 septembrie 2014, măsuri ignorate de ASF;

5. Abrogarea de urgență a Normei 24/2014 privind reclamațiile depuse de către petenti;

6. Eliminarea despăgubirilor subevaluate plătite păgubiților de către Asiguratori. În 85% din cazuri, firmele de asigurări achită plăți parțiale (subevaluate) ale despăgubirii;

7. Respectarea termenului legal de despăgubire la nivel național de către firmele de asigurări. În peste 83% din cazuri, firmele de asigurări achită plata despăgubirii după expirarea termenului legal;

8. Retragerea licențelor de funcționare pentru zona RCA a societăților de asigurări care nu mai îndeplinesc criteriile de solvabilitate minimă stabilită prin lege și care funcționează ilegal de peste 6 luni de zile pe piața din România. Concret, este vorba despre Astra Asigurări și Carpatica Asig, societăți de asigurări aflate în etapa premergătoare falimentului.

9. Eliminarea clauzelor abuzive din contractele de asigurare CASCO verificate și girate de către ASF;

10. Retragerea dreptului de constatare și evaluare inspectorilor de daune auto plătiți de firmele de asigurări care nu au studiile, experiența și neutralitatea obligatorii instrumentării unui dosar de daună în mod competent și imparțial. Actualii angajați ai firmelor de asigurări au ca obiectiv tergiversarea și îngreunarea instrumentării dosarului de daune, fiind bonusați la salariu proporțional cu valoarea sumelor "salvate de la plată". Prin urmare, ASSAI solicită înlocuirea de urgență a acestor inspectori de daună plătiți de societățile de asigurări cu experți independenți CEETAR.

Pentru a remedia toate aceste situații care caracterizează în prezent piața de asigurări din România, ASSAI solicită intervenția Parlamentului României prin următoarele acțiuni:

1. Demiterea de urgență a întregii conduceri a ASF.

2. Desființarea ASF și înființarea unei noi instituții cu adevarat profesioniste, independente, în care angajăriile să se facă pe criterii obiective, strict profesionale. Noua instituție va trebui să-și respecte propriile norme de funcționare și să își desfășoare în mod autentic misiunea de promovare a stabilității activității de asigurare și de apărare a drepturilor asiguraților.

3. Adoptarea de urgență a Legii 400/2014 privind “constituirea, organizarea şi funcţionarea Corpului Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici Auto din România (CEETAR)”, proiect de lege aflat în dezbatere parlamentară."

Si acum sa vedem care a fost reactia ASF:

Precizări ASF referitoare la solicitările ASSAI și COTAR

Referitor la solicitările Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI) și ale Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), Autoritatea de Supraveghere Financiară dorește să facă următoarele precizări:

1. Autoritatea de Supraveghere Financiară nu intervine asupra nivelului primelor de asigurare, acestea fiind liber stabilite de către fiecare societate de asigurare. Tarifele de primă sunt notificate către ASF, dar nu sunt supuse aprobării. Calculele actuariale care stau la baza stabilirii tarifelor de primă sunt realizate utilizând date statistice acumulate de asigurători în anii anteriori și au în vedere despăgubirile datorate în baza polițelor RCA, precum și diferite criterii de risc.

2. Asigurătorii au obligația de a-și stabili tarifele de primă astfel încât să garanteze permanent îndeplinirea tuturor obligațiilor ce decurg din încheierea de asigurare RCA. ASF urmărește modul în care asigurătorii își achită obligațiile asumate în baza polițelor și prin măsurile adoptate (inclusiv recent) vizează îmbunătățirea activității pe acest segment.

3. La nivelul celor 11 societăți care au dreptul să emită polițe RCA, rata combinată a daunei (un indicator care are în vedere nivelul despăgubirilor plătite, al rezervelor de daună constituite și nivelul veniturilor încasate) este de 117%. Corectarea acestui dezechilibru trebuie făcută, dar nu presupune automat o majorare a prețurilor, ci poate să însemne și reducere de costuri. ASF transmite asigurătorilor că recentele modificări ale normei RCA nu trebuie să reprezinte pretexte pentru ca aceștia să își acopere pierderi anterioare prin intermediul poliței RCA.

4. În prima jumătate a anului 2014, numărul dosarelor de daună avizate în baza unei polițe RCA a fost de 135.962 (în scădere cu 14% față de 30 iunie 2013), iar numărul dosarelor de daună plătite a fost de 146.197 (în scădere cu 9% față de primul semestru 2013).

Pentru o cuantificare a sumelor plătite de asigurători (și rezervelor constituite) precizăm că despăgubirile plătite pentru segmentul RCA au fost, în primele 6 luni ale anului, în valoare de 1,03 miliarde lei. De asemenea, la data de 30 iunie 2014, asigurătorii RCA aveau constituite rezerve de daună (avizate) în valoare 1,44 miliarde lei (+15% față de 30 iunie 2013), iar rezerva pentru daune neavizate s-a majorat cu 19% față de 30 iunie 2013, până la 902,09 milioane lei.

Precizăm că în această perioadă, petițiile depuse de către asigurați/păgubiți în privința despăgubirii RCA au fost în număr de 4112 (care integrează și petițiile referitoare la plăți mai mici sau plăți cu întârziere), adică circa 3% din numărul de dosare de daune avizate și 0,1% din numărul total al contractelor RCA încheiate în această perioadă. Aceasta arată fără urmă de îndoială că procentele avansate de ASSAI (peste 80% dintre dosare s-ar finaliza prin plăți mai mici sau plăți cu întârziere) sunt nerealiste, în condițiile în care doar ASF are capacitatea de a centraliza aceste date, iar potrivit propriilor centralizări (comunicate public), numărul petițiilor reprezintă mai puțin de 3% din numărul de dosare de daună avizate (dintre care unele petiții sunt neîntemeiate).

5. Rolul ASF nu este să impună un anumit preț pentru un instrument financiar, ci să vegheze la buna funcționare a pieței financiare non-bancare (care include și limitarea distorsiunilor care pot avea și efecte sistemice) și la respectarea drepturilor utilizatorilor de servicii. ASF reamintește că în acest moment două societăți de asigurare se află în procedură de redresare financiară, iar motivele, printre altele, se referă și la nerespectarea parametrilor de solvabilitate de către societățile respective. ASF își exprimă speranța că procedurile de redresare financiară vor avea ca rezultat însănătoșirea financiară a societăților respective (alternativa falimentului lor aducând costuri suplimentare asupra întregului sistem de asigurări din România și implicit costuri mai mari și pentru asigurați).

6. ASF are un dialog permanent cu participanții din piața asigurărilor, cea mai recentă întâlnire extinsă având loc joi, 27 noiembrie 2014. La întâlnire au participat și reprezentanții ASSAI. Scopul întâlnirii a fost coordonarea în aplicarea normelor ASF pe piața asigurărilor, în beneficiul asiguraților și al stabilității pieței, prin creșterea încrederii în produsele de asigurare.

ASF consideră că pentru creșterea încrederii consumatorilor în produsele de asigurare este esențială înțelegerea din partea tuturor participanților la piață a situației de fapt, a rolului de reglementator și supraveghetor național al ASF, dar și al rolului fiecărui participant.

Măsurile recent adoptate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară au caracter prudențial, întăresc soliditatea industriei asigurărilor și asigură predictibilitatea tarifelor RCA, cu impact direct asupra protecției asiguraților/beneficiarilor de asigurări.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii