PENSII PRIVATE | Analiza

Mircea Oancea, CSSPP: Activele din sistemul de pensii private se apropie de 1% din PIB

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-05-25 16:01

Activele în sistemul de pensii private din România reprezentau puţin peste 0,9% din PIB, la sfârşitul lui 2010, iar acum ne apropiem de 1%, a declarat, miercuri, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, la cea de-a 8-a ediţie a Forumului Financiar, organizat de Forum Invest.

Potrivit acestuia, din decembrie 2008 şi până în aprilie 2011, s-a ajuns la active nete cumulate în administrare în valoare de 1,3 miliarde de euro (5,4 miliarde de lei) şi la un număr de participanţi la nivel total, respectiv sistem de pensii facultative şi obligatorii, de peste 5,5 milioane.

În ceea ce priveşte structura investiţiei sistemului de pensii private, la nivel total există o structură conservatoare, prudentă, slab diversificată, în care titlurile de stat la diverse scadenţe reprezintă peste 66% din volumul de active. Se adaugă obligaţiunile municipale - 1,19%, depozitele bancare - 5,84%, obligaţiuni corporative - 8,83%.

Acesta a făcut referire şi la cadrul legislativ care reglementează sistemul de pensii private, apreciind că sunt necesare cel puţin trei legi pentru ca acesta să fie complet.

Prima este Legea privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de garantare din sistemul de pensii private, care, în opinia lui Mircea Oancea, reprezintă, practic, ultima componentă a sistemului de garanţii prevăzut în legislaţia actuală pentru asigurarea încrederii participanţilor că, în orice situaţie, fie de criză economică, fie de fraudă, Fondul le garantează drepturile câştigate în sistemul de pensii private. Şi este vorba atât despre drepturile câştigate în perioada de acumulare, cât şi de cele câştigate în perioada de plată a pensiilor. Acest proiect de lege se află în faza finală de adoptare în Parlament, preşedintele CSSPP estimând că va fi adoptat până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare de Camera Deputaţilor (Camera decizională).

"Sunt prevăzute mecanisme de implementare, de punere în funcţiune şi poate intra în funcţiune (Fondul - n.r.) până la sfârşitul acestui an sau începutul anului 2012", a precizat Oancea.

A doua lege necesară este cea privind organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor private.

"Nu poţi să ai o imagine completă a sistemului de pensii dacă nu ai şi o imagine asupra sistemului de plată. Cine sunt cei care vor plăti pensiile private, cum sunt organizaţi şi cum se calculează aceste pensii. Acest proiect de lege este în dezbatere publică la Ministerul Muncii, în curs de avizare la Ministerul de Finanţe şi la Ministerul Justiţiei. Estimăm că în curând va fi adoptat de Guvern şi va intra în dezbatere parlamentară", a subliniat Mircea Oancea.

Cea de-a treia lege necesară pentru reglementarea sistemului de pensii private este cea privind înfiinţarea fondului de pensii private ocupaţionale, pentru "a ne adresa investitorilor potenţiali, interesului pieţii pentru a investi în domeniul produselor de pensii".

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



A aparut o noua platforma de investitii in criptomonede pentru fraude online: Aspect Markets

Cititorii ne-au sesizat ca exista pe internet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online. Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent, la adresa de internet https://aspectmarkets.pro (vezi foto), detalii

BRD Finance s-a inchis pe tacute

BRD Finance, IFN-ul pentru credite de consum si carduri detinut de banca BRD Societe Generale, a fost inchis si a intrat in procedura de lichidare, conform unui anunt de pe site-ul acesteia (vezi foto). BRD nu a anuntat inchiderea IFN-ului, singurele informatii existente fiind detalii

Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii