BANCI | Interviu

Mircea Geoana: Daca bancile nu dau credite, statul trebuie sa vina cu masuri de supracapitalizare a CEC si Eximbank

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-24 14:02

Autorităţile vor aloca fonduri suplimentare pentru capitalizarea CEC Bank, a Eximbank şi a fondurilor de garantare, destinate IMM-urilor, în cazul în care băncile nu vor reporni creditarea, a declarat, marţi, preşedintele Senatului, Mircea Geoană.

"Dacă repornirea creditării va întârzia sau eşua, statul se va îndrepta spre CEC şi Eximbank. Astfel, dacă băncile nu dau credite din nou, statul trebuie să vină cu măsuri de supracapitalizare a CEC, Eximbank şi a fondurilor de garantare a creditelor pentru IMM-uri", a spus Geoană, la o întâlnire cu reprezentanţii economici ai României în străinătate.

El a arătat că lipsa finanţărilor bancare riscă să transforme România "într-o Sahara din punct de vedere al creditării".

Guvernul a decis deja capitalizarea Eximbank şi a CEC Bank, precum şi crearea unui fond de contragarantare a creditelor pentru IMM-uri, în valoare de 100 milioane euro.


Ţinta României trebuie să fie aderarea la zona euro cât mai repede şi intrarea în grupul G20

Mircea Geoană a arătat cu ocazia reuniunii consilierilor economici şi comerciali din reţeaua externă, desfăşurată la Palatul Ştirbey, că în contextul în care România este vulnerabilă, ca şi alţi parteneri europeni şi americani, la criza financiară, această situaţie trebuie să ne îndrepte spre revizuirea obiectivului legat de adoptarea monedei euro.

"Cred că lecţia pe care o învăţăm cu toţii, economiile emergente din Europa Centrală şi de Răsărit, este că în acest moment suntem în epicentrul unei crize financiare care credeam că nu are de-a face cu România şi uitaţi că datorită vulnerabilităţii şi expunerii masive a băncilor străine cu sucursale în România, suntem astăzi, indirect, fără voia noastră şi pe bună credinţă, atraşi într-o vâltoare financiară care riscă nu să ne afecteze pe noi la prima mână dar să afecteze şi ţări ca Austria, Grecia sau Irlanda", a arătat Mircea Geoană, citat de Mediafax.

El a menţionat că, dincolo de discuţiile despre intervenţia Băncii Naţionale pentru protejarea cursului de schimb, "această mică Antantă pe care bancherii din Europa Centrală şi de Răsărit încearcă să o facă, pe bună dreptate, cu prea puţine resurse dar justificat", situaţia actuală arată încă o dată că ţinta României trebuie să fie aderarea la zona euro, cât mai repede cu putinţă.

"Este singura modalitate ca România să facă parte dintr-un bloc regional masiv şi solvabil, indiferent de ciclurile economiei mondiale şi de durata şi de gravitatea crizei pe care o traversăm", a arătat liderul PSD.

"Dacă învăţăm din această criză structurală şi economică, putem să ne propunem ca într-un orizont de timp, în funcţie şi de răspunsul pe care îl dăm la această criză economică, România să îşi propună, pe termen mediu, să intre în grupul G20, pentru că astăzi de fapt asistăm la o reaşezare nu doar geopolitică cât şi geoeconomică", a adăugat Mircea Geoană.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent sau să îÈ™i È›ină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creÈ™terea unor taxe È™i la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitaÈ›ii podcastului găzduit de Centrul de SoluÈ›ionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii