BANCI | Ultima Ora

Ministrul Fuia acuza bancile ca nu crediteaza agricultura. Presedintele CEC Bank spune ca banca acorda multe credite sectorului agricol

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-03-30 16:00

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat vineri, in cadrul unui seminar, că băncile sunt reticente în a acorda credite fermierilor, preferând să împrumute statul, in timp ce presedintele CEC Bank a spus, la acelasi eveniment, ca banca sa sprijina puternic sectorul agricol.

"Există o reticenţă din partea băncilor în a finanţa sectorul agricol. Politica băncilor se opreşte la ieşirea din oraş. Agricultura este un sector economic, poate unul dintre puţinele care în perioada de criza a funcţionat şi care încă functionează. Băncile nu ar trebui să fie reticente în a finanţa agricultura. Eu sunt de acord că astăzi este mai uşor să împrumuţi statul decât să finanţezi un fermier sau să finanţezi un proiect de investiţii în agricultură", a declarat Stelian Fuia, în cadrul unui seminar.

"Am descoperit după aceea că o parte din bănci au dezvoltat din asta o afacere, vânzând scrisorile de confort. Vine scrisoarea de confort, proiectul este eligibil, îl contractăm, iar când să îl finanţăm nu mai este eligibil. De acum vrem să lucrăm cu băncile care sunt serioase şi care îşi asumă şi finanţarea creditelor, nu numai să ia de la fermieri scrisoarea de confort, iar după şase luni sau după un an de zile să spună: 'Nu te mai finanţez'", a mai spus Fuia.

In cadrul aceluiasi seminar, presedintele CEC Bank, Radu Ghetea (foto), a spus ca banca pe care o conduce este foarte ancorata in creditarea si sprijinirea asa numitei agriculturi de subzistenta.

"Foarte multe dintre aceste credite sunt garantate de Fondul de Garantare, au in spate certificatele APIA, au fost pentru familii sau asociatii familiale, sau pentru mici fermieri care s-au dezvoltat. Avem si foarte multe credite care au fost acordate in aceasta perioada pentru marii sau mai putin marii agricultori. Sunt foarte multe situatii in care noi creditam si agricultura mare, fie ca este vorba de proiecte pe fonduri europene, fie ca e vorba de proiecte in agricultura pur si simplu", a spus Ghetea.

"Va pot da si un procent interesant - 30% din activitatea noastra de creditare este indreptata pentru finantarea agriculturii. Anul trecut, pentru creditele legate de asa-numitele subventii si pe colaborarea foarte buna pe care o avem atat cu Fondul de Garantare a Creditului Rural, cat si cu APIA, am dat 20.600 de credite, iar in primele trei luni ale acestui an am acordat deja 10.294 de credite", a spus Ghetea la seminarul de specialitate.

Presedintele CEC a afirmat ca doar 6% din creditele neperformante ale bancii sunt din zona agriculturii, ceea ce reprezinta o performanta, pentru ca media in sistemul bancar este de circa 14%.

"Creditele pe care le-am dat pentru cofinantarea proiectelor finantate din fonduri europene au avut un procent de neperformanta de 0,71%", a spus Ghetea.

El a aratat ca banca pe care o conduce acorda credite si pentru start-up-uri, mai ales cand firma nou infiintata apartine unui grup de companii care se ocupa de agricultura.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii