BANCI | Ultima Ora

Millennium Bank se vinde. Portughezii isi incheie aventura in Romania, dupa esecul preluarii BCR si 6 ani de pierderi cu o banca tip greenfield

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-09-02 11:55

Millennium Bank Romania va fi vanduta, a anuntat astazi banca-mama din Portugalia, Millennium BCP, decizia facand parte din planul de restructurare convenit cu Comisia Europeana, cu scopul de a revigora banca portugheza afectata de pierderi, nevoita sa apeleze la ajutorul autoritatilor pentru a fi salvata de la faliment.

Se incheie astfel aventura portughezilor in Romania, care dupa ce au pierdut, in 2005, licitatia pentru preluarea BCR, nu au reusit nici cu o banca infiintata de la 0, Millennium Bank Romania. Aceasta continua sa functioneaze in pierdere inca de la venirea bancii in tara, in urma cu aproape 6 ani. In prima parte a acestui an a avut pierderi de 3,5 milioane euro.

Millennium Bank Romania are 65 de unitati teritoriale, 580 de angajati si active de 580 milioane euro, reprezentand sub 1% din totalul activelor bancilor romanesti, fiind astfel printre bancile mici, sub locul 20 in clasamentul bancilor romanesti.

Banca are in portofoliu un sold de credite de 480 milioane euro si depozite de 350 de milioane, conform ultimelor date aferente primului semestru din 2013.

Grupul Millennium BCP, cea mai mare banca portugheza, a fost recapitalizata in 2012 cu 3 miliarde de euro sub forma de actiuni convertibile, din imprumutul atras de Portugalia de la troika internationala (FMI, UE si BCE) in valoare de 78 miliarde euro. Conditia a fost insa eficientizarea bancii, prin vinderea de active si reducerea pierderilor, inclusiv prin reducerea costurilor cu personalul cu 25% pana la sfarstiul lui 2015.

In raportul anual aferent anului 2012, se preciza  ca obiectivul Millennium Bank Romania este sa ajunga pe profit in 2014, dupa aproape 6 ani de pierderi continue de la infiintarea bancii la finalul lui 2007, printr-o investitie tip greenfield initiata in urma pierderii cursei pentru preluarea BCR, in favoarea Erste Bank.

In ciuda tendintei de reducere a pierderilor nete pana la finalul lui 2011 si a diminuarii semnificative a costurilor operationale, profitul bancii s-a deteriorat in 2012, din cauza cresterii volumului de provizioane cauzate de problemele clientilor companii si a devalorizarii garantiilor imobiliare. Rata creditelor neperformante a fost de 14,54% in decembrie 2012, fata de 18,65% in 2011.

Millennium Bank Romania a avut in 2012 o pierdere de 23,8 milioane euro, in crestere cu 34% fata de 17,8 milioane in 2011, pe fondul performantei slabe a veniturilor din dobanzi, in scadere cu 31%, ca urmare a reducerii dobanzilor la credite.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii