BANCI | Profil

Marfin Bank, o alta banca-problema pentru BNR, are datorii de 2,5 miliarde lei, mai mari decat activele

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-05-08 02:29

Marfin Bank Romania, fosta Egnatia Bank, fosta BNP-Dresdner Bank Romania, detinuta de banca cipriota Laiki Bank, aflata in lichidare, este o alta banca-problema pentru BNR a carei situatie delicata trebuie rezolvata. Conform calculelor realizate de Bancherul.ro pe baza rapoartelor financiare ale bancii, banca a ajuns sa aibe datorii de 2,5 miliarde lei, mai mari decat toate activele sale, de 2,3 miliarde lei, din care jumatate sunt credite.

Marfin Bank, care are statut de persoana juridica romana si nu sucursala a unei banci straine, asadar este sub controlul BNR, a inregistrat in 2014 pierderi mari, de 188 milioane lei, fata de doar 72,8 milioane lei in 2013, an in care banca a trebuit sa faca fata crizei bancare din Cipru si implict retragerilor de depozite ale clientilor si preluarea depozitelor de la Bank of Cyprus Romania.

Solvabilitatea Marfin Bank era in 2013 aproape de minimul impus de BNR, respectiv 10% (ponderea capitalului total detinut de banca din activele ponderate la risc), iar acumularea de noi pierderi substantiale in 2014 ar fi dus banca cel mai probabil sub limita legala de 8%.

BNR si conducerea bancii au incercat, in aceste conditii, sa ia masuri pentru evitarea problemelor in car ar putea intra banca: pe de o parte, BNR a dus negocieri cu autoritatile cipriote in vederea recapitalizarii bancii, iar in acelasi timp au cautat un cumparator pentru banca cipriota.

Desi atat reprezentantii BNR cat si ai Marfin Bank declarasera, la inceputul anului trecut, ca Marfin Bank este aproape de a fi vanduta, acest lucru nu s-a intamplat.

Iar situatia bancii s-a inrautatit, odata cu masurile adoptate de BNR, in contextul testelor de stres la nivel european si perspectiva aderarii la Uniunea Bancara, de reevaluare a portofoliilor bancilor, in special activele imobiliare.

Iar cum Marfin Bank are nu mai putin de o treime din portofoliul total de credite expus la credite acordate firmelor de constructii si imobiliare, respectiv o jumatate de miliard de lei, a trebuit sa faca provizioane suplimentare uriase, de aproape 200 de milioane de lei in 2014, fata de doar 80 de milioane in anul precedent. Consecinta: pierderile de 188 milioane lei in 2014 si perspectiva scaderii solvabilitatii sub limita legala.

Noi credite subordonate pentru recapitalizare

In aceste conditii, Marfin Bank a reusit, la finalul anului trecut, sa obtina doua doi credite subordonate in valoare de 135 milioane lei, care se adauga imprumutului anterior de 45 milioane lei, in total aproape 180 milioane lei, ceea ce a urcat indicatorul de solvabilitate la 15,75%.

Marfin avea un imprumut subordonat luat de la banca-mama in 2006, cu o dobanda de 0,6% plus Euribor la 3 luni, pe o durata nedeterminata, transferat in 2013 la Bank of Cyprus.

In ultimul trimestru din 2014, banca a contractat inca doua imprumuturi subordonate pe perioada nedeterminata, de 30 de milioane de euro (135 milioane lei), cu o dobanda fixa (2% pentru primul an, 3% pentru al doilea an, 4% pentru al treilea si al patrulea an, 4,25% pentru al cincilea an) si variabila din anul al 6-lea (4% plus Euribor la 3 luni).

Care sunt perspectivele bancii?

Este clar ca banca trebuie vanduta, tinand cont de faptul ca aceasta a avut pierderi operationale in 2014, are un portofoliu de credite riscant, in care imobiliarele si constructiile au o pondere ridicata, de o treime, datoriile bancii sunt ridicate, la fel ca si pierderile acumulate.

Marfin Bank avea in 2013 finantari obtinute de la banca-mama, Laiki Bank, in valoare de 251 milioane euro, finantare transferata la Bank of Cyprus odata cu decizia de lichidare a Laiki Bank.

In aprilie 2013, dupa izbucnirea crizei bancare din Cipru, banca centrala a Ciprului a aprobat cererea administratorului special al Laiki bank de conversie in capitalul social al Marfin Bank Romania a unei sume de pana la 20 de milioane de euro din finantarea existenta acordata Marfin, astfel ca la sfarsitul lui 2014 soldul finantarilor oferite Marfin Bank de Bank of Cyprus se ridica la 236 milioane euro (in jur de 1 miliard de lei).

Cea mai mare parte a acestor finantari sunt sub forma de depozite la termen in euro, cu data scadenta in aprilie 2016, o parte dintre acestea avand data scadenta in 2014, astfel ca in contabilitatea Marfin Bank figurau la finalul lui 2014 depozite de la Bank of Cyprus in valoare de 880 milioane lei, reprezentand 44% din totalul depozitelor detinute de banca, alaturi de cele 1,1 miliarde lei atrase de la clientii persoane fizice si juridice din Romania.

In rezumat, datoriile Marin Bank sunt urmatoarele:

- depozite de la Bank of Cyprus in valoare de 880 milioane lei
- credite subordonate de la Bank of Cyprus in valoare de 180 milioane lei

La aceste datorii se adauga:

- depozite atrase de la clientii din Romania de 1,1 miliarde lei
- pierderi cumulate in ultimii ani in valoare de 365 milioane lei, pe care banca isi propune sa le recupereze in urmatorii 7 ani

In total, asadar, imprumuturile si depozitele ce trebui rambursate, plus pierderile ce trebuie recuperate se ridica la suma de 2,550 miliarde lei, suma care depaseste activele totale ale Marfin Bank, de 2,335 miliarde lei, dintre care creditele acordate clientilor sunt de 1,2 miliarde lei iar activele lichide ale bancii sunt de aproximativ 700 milioane lei (350 milioane sunt depozitele si rezervele minime obligatorii de la BNR, 331 milioane sub forma de titluri de stat si 165 milioane sunt imprumuturi acordate altor banci).

Intrebarea este: in aceste conditii, mai poate fi Marfin Bank atractiva pentru un potential cumparator?

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



Patria Bank isi majoreaza puternic profitul

Rezultatele financiare inregistrate de Patria Bank la 30 septembrie 2024 prezinta un profit net de 27,4 milioane lei aferent primelor 9 luni ale anului in curs, reprezentand o crestere de 82% fata de aceeasi perioada a anului precedent, rezultat care incorporeaza noua taxa pe cifra de afaceri de detalii

Banca Transilvania: platile de Black Friday au crescut cu 23%

Numărul tranzacțiilor realizate prin canalele Băncii Transilvania – cu cardurile BT și la POS-urile băncii – a ajuns la maxim istoric de Black Friday 2024, în 8 noiembrie, cu aproape 10 milioane de tranzacții/zi, +23% față de Black Friday 2023, anunta banca intr-un detalii

Alpha Bank va fi preluata de Unicredit

Fuziunea prin absorbție a Alpha Bank România S.A. în cadrul UniCredit Bank S.A. este estimată a avea loc în a doua parte a anului 2025, Unicredit urmand sa devina a treia mare banca din Romania. UniCredit S.p.A. („UniCredit”) și detalii

Garanti BBVA urmareste ca majoritatea cererilor de credit sa fie facute prin aplicatia bancii

Garanti BBVA raportează rezultate semnificative, la patru luni de la introducerea noilor funcționalități în aplicația de Mobile Banking, care permit clienților să solicite rapid și ușor credite de nevoi personale și Bonus Card, fără a se deplasa în agenții, anunta banca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii