BANCI | Opinie

Lucian Croitoru: Standard&Poor's s-a concentrat in mod nedrept pe Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-28 13:14

Standard&Poor's s-a concentrat în mod nedrept pe România, prin decizia de scădere a ratingului, în condiţiile în care deficitul de cont curent a început să scadă ca pondere în PIB, la fel şi viteza de creştere a creditului, a declarat, pentru NewsIn, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.

"Deficitul de cont curent a început să scadă (ca pondere în produsul intern brut, n.r.). Cred că, în cazul S&P, a fost vorba de o înclinaţie către argumentele negative. Este adevărat că s-a înrăutăţit climatul internaţional, dar cred că s-au concentrat în mod nedrept pe România", a explicat Croitoru.

Consilierul guvernatorului BNR a subliniat că deficitul de cont curent "era la un nivel ridicat şi anul trecut" şi că, în ultimele luni, autorităţile au luat măsuri de diminuare a dezechilibrelor economice, făcând referire la Banca Naţională a României (BNR).

În primele opt luni ale acestui an, deficitul de cont curent al României a crescut nesemnificativ, cu 1,55% până la 10,006 miliarde euro, de la 9,853 miliarde euro în acelaşi interval din 2007, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). În primul semestru al anului, economia României a crescut cu 8,8%, produsul intern brut ajungând la 195,8 miliarde lei (53,3 miliarde euro).

"Argumentele agenţiei de rating sunt valide, politica fiscală nu este suficient de tare, iar deficitul de cont curent este mare, dar autorităţile au luat măsuri, şi am să mă refer la BNR. Rata dobânzii de politică monetară a crescut, este la 10,25%, iar ritmul de creştere a creditului s-a temperat în ultimele luni, pe fondul restricţiilor impuse de banca centrală. Este adevărat, însă, că avansul de până acum al creditării s-a adăugat la vulnerabilităţile României", a adăugat Croitoru.

Analistul S&P, Marko Mrsnik, a argumentat, în anunţul agenţiei de rating, că "decidenţii nu au atacat problemele economice din ce în ce mai importante, în contextul în care atenţia s-a mutat înspre alegerile generale care urmează, ceea ce a sporit disputele şi lipsa de cooperare din mediul politic".

"Este clar că disputele politice nu fac bine, nici competiţia politică pentru măsuri populiste. Este o îngrijorare privind şansele politicilor de a rămâne consistente", a mai spus Croitoru.

Întrebat dacă decizia retrogradarea României de către S&P va atrage noi înăspriri ale politicii monetare, consilierul guvernatorului BNR nu a dorit să comenteze, însă a precizat că aceasta "era deja vigilentă".

Croitoru a menţionat, ca principală consecinţă a scăderii ratingurilor României, scumpirea finanţării externe, însă el nu consideră că aceasta se va reflecta într-o temperare mai puternică a creşterii economice a României în 2009. Decizia ar putea afecta însă negativ volumul investiţiilor străine directe în România, a mai spus oficialul BNR.

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a anunţat, luni, că a coborât cu o treaptă ratingurile României pentru împrumuturile în valută, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', şi pentru creditele în lei pe termen lung, la 'BBB-', ca urmare a riscurilor legate de finanţare. În schimb, agenţia a menţinut ratingul 'A-3' pentru împrumuturile în lei pe termen scurt. Calificativul pentru transfer şi convertibilitate a fost coborât la 'BBB+', de la 'A-'. Ratingurile au perspectivă negativă.

După decizia de coborâre a ratingurilor, leul s-a depreciat peste 7 bani (2%) în mai puţin de o jumătate de oră, până la 3,7650 lei/euro, însă ulterior a recâştigat o parte din terenul pierdut, fiind cotat cu 3,73 lei/euro în jurul orei 18.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii