BANCI | Ultima Ora

Leul, de la o monedă paria la favoritul investitorilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-01-13 20:53

În numai şase luni, leul românesc a ajuns de la statutul de paria la cel de monedă favorită pe piaţa de capital, pe măsură ce situaţia politică internă mai stabilă şi perspective nu chiar atât de sumbre pentru zona euro au liniştit investitorii de pe pieţele emergente, potrivit unei analize publicate sâmbătă pe un blog afiliat Wall Street Journal.

Pe aproape tot parcursul anului trecut, România a trăit sub semnul tulburărilor politice, care au inclus luni de certuri aprige între preşedintele Traian Băsescu şi coaliţia de la guvernare condusă de Victor Ponta şi care au culminat cu tentativa eşuată de a-l demite pe şeful statului. Nesiguranţa a lovit puternic leul, care s-a depreciat la niveluri record în raport cu euro, pe măsură ce investitorii renunţau la activele româneşti.

Însă alegerile legislative din decembrie 2012 s-au încheiat cu o victorie clară a coaliţiei de centru-stânga a premierului Victor Ponta, iar acesta şi preşedintele au ajuns la un armistiţiu.

În ultima lună, mai puţin împovărat de problemele politice, leul a reuşit să câştige teren în faţa monedei euro, iar investitorii de pe pieţele în curs de dezvoltare rămân încrezători.

'Împărtăşim percepţia pieţei cum că situaţia din România s-a îmbunătăţit întrucâtva. În orice caz, s-a schimbat în bine', spune Nick Shearn, specialist în pieţe emergente de la BlueBay Asset Management din Londra.

'Credem că leul ar fi dus-o şi mai bine dacă nu ar fi existat această poziţie (a ţării), de proximitate cu Grecia. A existat şi continuă să existe riscul ca situaţia din Grecia să se deterioreze şi mai mult (...)', a explicat Paul Chappell, director la C-View.

Includerea României, din 31 martie, în baza de date pentru calculul Indicelui de referinţă Barclays privind obligiţiunile emise pe pieţele emergente în moneda locală va contribui la întărirea leului, se mai adaugă în analiză.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii