BANCI | Ultima Ora

Letonia pregateste aderarea la zona euro in 2014, o decizie sprijinita de Germania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-09-25 11:02

Letonia si-a anuntat recent intentia de a adera la zona euro la inceputul anului 2014, in timp ce Polonia, Bulgaria si Republica Ceha nu planuiesc sa intre in Uniunea Economica si Monetara in viitorul apropiat.

Berlinul a salutat anuntul autoritatilor de la Riga. Ruprecht Polenz, membru al Comisiei pentru afaceri externe a Bundestagului (camera inferioara a parlamentului german), i-a transmis recent presedintelui leton Andris Brezins ca pozitia Letoniei a fost 'un semnal international extraordinar' pentru viitorul monedei unice europene.

Recent, Polonia, Republica Ceha si Bulgaria au declarat ca aderarea lor la zona euro va fi amanata pana cand aceasta isi va fi rezolvat criza datoriilor. Potrivit tratatelor de aderare la Uniunea Europeana, toate cele 12 state intrate in UE in 2004 si 2007 (printre care si Romania), majoritatea situate in Europa Centrala si de Est, au obligatia de a intra in zona euro cat mai curand din momentul in care sunt deplin pregatite.

In ianuarie 2011, Estonia a aderat la zona euro, economia sa inregistrand ulterior o usoara crestere. Premierul estonian Andrus Ansip s-a angajat sa aduca indicatorul PIB/locuitor al tarii sale in topul primelor cinci din Uniunea Europeana.

In Lituania, un stat din afara zonei euro care va asigura presedintia prin rotatie a Consiliului UE in a doua jumatate a anului viitor, economia a avut o evolutie pozitiva anul trecut, iar in acest an va avea o crestere de 2,4%, potrivit unor prognoze recente.

In timpul crizei economice, economia letona a scazut cu 18%, cea mai grava din UE, Letonia devenind prima tara din forul comunitar european ce solicita asistenta financiara internationala, in valoare de 7,5 miliarde de euro. Ulterior, situatia economica a tarii s-a ameliorat in mare masura, dar inca raman de luat masuri pentru reducerea deficitului excesiv, combaterea somajului si a saraciei.

Un sondaj de opinie realizat de institutul Latvijas Fakti, pe un esantion de 1.000 de letoni, arata ca doar 35% din populatia Letoniei sustine adoptarea euro, in timp ce 59% din letoni se opun acestei perspective, adauga sursa citata.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii