BANCI | Ultima Ora

Legea privind supravegherea macroprudentiala a sistemului financiar a fost modificata, astfel incat Guvernul nu mai este obligat sa primeasca ordine de la guvernatorul BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-03-16 07:21

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 15 martie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional, se arata intr-un comunicat de presa.

Presedintele Iohannis a refuzat, in urma cu un an, promulgarea legii privind supravegherea macroprudentiala, prin care se infiinteaza un comitet condus de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care are dreptul de a da ordine Guvernului, motiv pentru care legea a fost intens criticata, intrucat ar permite astfel "dictatura" BNR.

Proiectul de lege a fost adoptat de fostul guvern Ponta in iulie 2015, insa dupa criticile cu privire la super-puterile cu care este investit comitetul condus de Isarescu, legea a fost modificata de Senat, in octombrie 2015.

Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital din Senat a modificat articolul criticat de toata lumea, inclusiv de presedintele Iohannis, astfel incat obligatia guvernului de a respecta masurile impuse de comitet in vederea mentinerii stabilitatii financiare devenea doar o optiune.

Mai exact, guvernul “poate sa adopte masurile corespunzatoare...”, in loc de “trebuie sa adopte masurile corespunzatoare”.

Ulterior, Senatul a respins legea, care insa a urmat fara probleme procesul legislativ, spre Camera Deputatilor, care este camera decizionala.

Iar Camera Deputatilor nu numai ca nu a respins respectiva lege, ba chiar a adoptat-o in forma initiala, propusa de guvernul Ponta, cu super-puterile lui Isarescu.

Spre satisfactia fostului viceguvernator BNR, Bogdan Olteanu, care s-a aratat foarte incantat, imediat dupa ce Parlamentul a adoptat legea.

"Parlamentul României, în înțelepciunea sa, tocmai a dat astăzi ultimul vot final al legislației prin care se înființează Comitetul Național de Supraveghere Macroprudențială. El va intra în funcțiune de îndată ce Legea va fi publicată în Monitorul Oficial, după care vom avea un cadru național instituționalizat în care să discutăm amenințările la adresa stabilității financiare", a declarat Olteanu (vezi aici detalii).

Decizia presedintelui a venit la doar o zi dupa ce BNR a introdus in raportul de stabilitate financiara, in premiera, riscul sever pentru sectorul financiar-bancar, tocmai din cauza incertitudinilor de ordin legislativ, cea mai cunoscuta fiind legea privind darea in plata, dar si altele.

Cum a explicat presedintele refuzul de promulgare a legii

Legea prevede infiintarea Comitetului National pentru Supraveghere Macroprudentiala (condus de guvernatorul BNR n.r.), care emite recomandari adresate Guvernului, in vederea initierii unor proiecte legislative.

Presdintele precizeaza ca desi recomandarea nu este o obligatie, legea prevede obligativitatea Guvernului de a emite reglementari pentru respectarea recomandarilor Comitetului sau de a intreprinde atiuni in vederea diminuarii riscurilor asupra carora a fost avertizat.

Introducerea sintagmei „trebuie […], inclusiv emiterea de reglementări” în conținutul normativ al art. 4 alin. (2) - care induce ideea obligativității promovării de către Guvern a unor acte normative - poate duce și la concluzia că aceste dispoziții aduc atingere atribuției de exercitare liberă a inițiativei legislative de către Guvern, astfel cum este aceasta consacrată de art. 74 și 108 din Constituție, se arata in cererea presedintelui de reexaminare a legii. (vezi aici detalii)

Cum s-a modificat legea

Camera Deputatilor a tinut cont, acum, de observatiile Presedintelui si a inlocuit sintagma "trebuie" cu "pot", ceea ce inseamna ca recomandariile Comitetului condus de Mugur Isarescu nu mai sunt obligatorii pentru Guvern.

"Destinatarii recomandărilor sau avertizărilor Comitetului
prevăzuţi la alin. (1) pot să adopte măsurile corespunzătoare", se arata in forma legii promulgata de presedinte. (vezi aici legea integral)

Taguri: Indicatori sistem bancar  Mugur Isarescu  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  National Bank of Romania (NBR)  cont bancar firma  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii