BANCI | Ultima Ora

Legea clauzelor abuzive intra in vigoare din 1 octombrie, riscand sa provoace haos pe piata bancara

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-09-25 16:16

Guvernul nu va amana din nou cele doua articole din legea 193/2000 privind clauzele abuzive care permite ANPC sa ceara unei instante eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de credit ale bancilor sau din alte tipuri de contracte standard incheiate de catre populatie cu alti furnizori de servicii, precum cele de telefonie, in cazul in care o instanta a decis definitiv, intr-un anumit caz, existenta respectivelor clauze abuzive.

Legea ar urma sa intre in vigoare de la 1 octombrie dupa ce, la finalul anului trecut, a fost amanata pana la 1 iulie, la solicitarea BNR si FMI.

Potrivit Mediafax, Guvernul urma sa aprobe astazi o ordonanta de urgenta care proroga termenul de intrare in vigoare a posibilitatii de denuntare a acestor clauze abuzive, insa ulterior premierul Ponta a declarat ca ordonanta nu s-a adoptat, astfel ca legea se va aplica din 1 octombrie.

Daca legea va intra in vigoare neschimbata, risca sa provoace haos pe piata bancara, in conditiile in care reprezentantii BNR au facut lobby puternic in vederea modificarii actului normativ, nu in sensul apararii bancilor, ci pentru a se clarifica problemele aparute in urma deciziilor discutabile ale instantelor in aceste cauze.

FMI si BNR au cerut amanarea legii intrucat exista decizii contradictorii emise de diferite instante de judecata in aceleasi cauze: in timp ce unele instante au considerat ca o anumita prevedere, precum modul de modificare a dobanzii sau existenta unui comision de risc ar fi abuziva, alte instante au considerat ca aceeasi prevedere este legala.

Pe de alta parte, unii judecatori au decis modificarea dobanzii dintr-un contract de credit, astfel incat aceasta a fost stabilita la 1% sau 2%, in timp ce in unele cazuri dobanda a fost eliminata cu totul, ceea ce inseamna ca daca noua lege s-ar aplica, unele banci nu ar mai trebui sa ceara dobanzi clientilor carora le-au acordat credite, ceea ce nu ar fi firesc.

In aceste conditii, autoritatile au decis ca BNR sa realizeze un studiu de impact al acestei legi asupra bancilor, studiu care inca nu a fost facut public in mod oficial. Presa a relatat insa ca BNR a informat autoritatile ca bancile ar putea avea pierderi importante daca legea se va aplica, insa nu va afecta stabilitatea sistemului bancar.

De asemenea, bancile si BNR au cerut ca aceste procese, dat fiind practica neunitara si implicatiile majore asupra bancilor (reprezentantii BNR spun ca ar putea fi afectata creditarea si pretul imprumuturilor) sa se judece, in ultima instanta, de catre Inalta Curte de Casatie.

Comentarii

cosming
ce guvern
Cum se poate ca intr-o tara democratica Guvernul si Parlamentul sa "lucreze" impotriva cetatenilor ? Lobby-ul bancherilor se pare ca functioneaza perfect acordat cu coruptia Guvernului si cu imbecilitatea cetatenilor care prefera sa se uite la TV in loc sa iasa in strada !

molnar cristina laura
dobanzi abuzive
avem si noi un credit ipotecar la bcr. Din pacate am ajuns la o rata de 302 euro de la 170 iar in conditiile actuale in care au scazut salariile facem fata foarte greu. Am cerut ajutor bancii sa se recalculeze rata la salariul actual iar raspunsul a fost ca pot sa ne reduca rata timp de un an dupa care platim de ne vine rau.Eu chiar vreau sa platesc pt ca nu vreau sa pierd casa dar trebuie sa existe o solutie si sa speram ca la 1 octombrie vom primi o unda de spranta.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii