BANCI | Ultima Ora

Jumatate dintre presedintii de banci spun ca BNR nu este suficient de rapida si eficienta in luarea deciziilor, arata un sondaj realizat de BERD

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-11-08 17:42

BNR este apreciata aproape in unanimitate de catre presedintii de banci romanesti ca fiind o institutie corecta, capabila de a aplica fara probleme reglementarile impuse, insa doar jumatate dintre bancheri considera ca aceasta este rapida si eficienta in luarea deciziilor asteptate de mediul bancar, arata un sondaj realizat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) printre 600 de presedinti de banci din 32 de tari europene, inclusiv Romania.

Studiul (vezi documentul in FISIERE) mai arata ca bancile romanesti trebuie sa astepte in medie 3 luni pentru a obtine o decizie judecatoreasca necesara executarii activelor care garanteaza creditele neperformante (precum imobilele), aceasta fiind insa una dintre cele mai scurte perioade de asteptare dintre tarile din regiune (Europa de Sud Est -SEE, in care intra Bulgaria, Muntenegru, Serbia, Macedonia, Bosnia si Hertegovina, Albania.)

In acelasi timp, peste 40% dintre băncile românesti, de asemenea unul dintre cele mai mari procente din regiune, apreciaza ca sistemul judiciar este corect, impartial si capabil de a aplica deciziile luate. Coruptia este redusa, mai putin de 5% dintre bancherii romani, cea mai mica pondere in regiune, admitand ca bancile obisnuiesc sa faca plati speciale si cadouri judecatorilor.

Studiul mai arata ca printre băncile cu capital străin, România ocupă primul loc in regiune în ceea ce priveste influenta băncilor-mamă exercitata asupra subsidiarelor. Astfel, un procent mare de bănci considera influenta bancii-mama ca fiind "importanta" în modul de administrare a riscului de credit al portofoliului si in alegerea strategică a clientilor.

Mai mult, 85% dintre băncile din România spun că banca-mamă operează un departament sau birou de trezorerie centralizat, care aranjeaza la nivel central finantarea necesara subsidiarelor.

Interesant este ca numarul bancherilor care considera ca bancile-mama din strainatate sunt o sursa de finantare relativ ieftina a scazut de la 90% la numai 50% din 2007 pana in 2011.

Grad foarte ridicat de acoperire teritoriala cu unitati bancare

Studiul mai arata ca gradul de acoperire a teritoriului tarii cu unitati bancare este foarte mare, întreaga tară fiind deservita de o combinatie de sucursale ale băncilor străine si locale (Foto).

In afara Bucurestiului, băncile cu capital străin sunt concentrate în capitalele regionale, in timp ce bancile romanesti ajung si in regiunile mai indepartate (cazul CEC-ului).

Băncile străine sunt percepute ca fiind competitori puternici atat pentru creditarea clientelei întreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) cat si a companiilor mari, in timp ce băncile autohtone private sunt percepute ca fiind actori puternici doar în creditarea IMM-urilor.

Pe de alta parte, bancherii romani spun ca principalele cauze ale volumelor reduse de finantare pentru IMM-uri si companii sunt cererea slaba de credite si bonitarea redusa a clientilor afectati de criza financiara.

Studiul BERD, intitulat Banking Environment and Performance Survey (BEPS II), a fost realizat in colaborare cu Universitatea Tilburg si exprima opiniile a 600 de presedinti de banci din 32 de tari in care opereaza BERD, in urma unor interviuri fata in fata.

Presedintii executivi (CEO) au fost întrebati despre opiniile lor cu privire la diverse subiecte, precum modificarea modelelor de finantare ale băncii ca urmare a crizei financiare, tehnicile folosite pentru creditarea IMM-urilor, precum si despre perceptiile privind concurenta si calitatea sistemului juridic local.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Bancile au facut un profit record

Sistemul bancar romanesc a obtinut un nou profit record in cel de-al treilea trimestru al anului, de aproximativ 11,8 miliarde lei, in crestere anuala cu 9%, echivalentul a 1 miliard de lei, conform calculelor facute dupa indicatorii publicati de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Cu detalii

Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

 



 

Ultimele Comentarii