BANCI | Ultima Ora

Jeffrey Franks, FMI: PIB-ul Romaniei va creste in 2012 intre 1,8% si 2,3%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-11-07 18:52

Creşterea economică preconizată de FMI pentru anul 2011 în cazul României se va menţine la 1,5%, susţinută de exporturi puternice şi o agricultură bună, în timp ce pentru anul viitor PIB-ul va avansa intre 1,8% si 2,3%, a declarat luni, la Bucureşti, şeful Misiunii FMI, Jeffrey Franks, la finalul celei de-a treia evaluări a acordului.

'Anticipăm că în anul 2011, creşterea economică se va menţine la 1,5% susţinută de exporturi puternice şi de o agricultură bună. Pentru 2012, perspectivele s-au înrăutăţit şi estimăm o creştere între 1,8 şi 2,3%, condiţionată de o mai bună absorbţie a fondurilor europene. Mai importantă va fi menţinerea unei politici prudente. În acelaşi timp, va fi vital pentru România să-şi consolideze eforturile de absorbţie a fondurilor europene. Majorarea cheltuielilor din fonduri europene ar putea insemna un stimul pentru economie, fără a împovăra finanţele publice. Acest lucru este cu atât mai important cu cât dificultăţile financiare vor conduce la restricţionarea cheltuielilor bugetare', a afirmat Franks.

Oficialul FMI a adăugat că pentru anul 2012 s-a stabilit în discuţiile cu autorităţile române o ţintă de deficit de sub 3% în termeni ESA.

'Inflaţia a scăzut semnificativ datorită unei recolte bune şi ne aşteptăm să scadă în perioada următoare. Pentru 2012, am convenit reducerea deficitului fiscal la sub 3 procente în termeni ESA. Este esenţial pentru e reduce vulnerabilitatea în faţa situaţiei din Europa. Autorităţile ar trebui să limiteze cu stricteţe cheltuielile în afara bugetului. Am convenit îngheţarea nominală a salariilor din sectorul public şi a pensiilor. Este un buget prudent şi am convenit ca dacă condiţiile de piaţă o vor permite să majorăm salariile din sectorul public şi pensiile de la jumătatea anului viitor', a spus Jeffrey Franks.

Şeful misiunii FMI a făcut aceste declaraţii la finalul celei de-a treia evaluări din cadrul acordului stand-by cu România, care s-a derulat la Bucureşti în perioada 25 octombrie-7 noiembrie. Evaluarea a fost realizată de o misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Dacă Board-ul FMI va aproba a treia evaluare, Fondul va disponibiliza pentru România o nouă tranşă de asistenţă financiară de 475 milioane euro.

Acordul cu FMI are o durată de 24 de luni şi se derulează concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeană, în valoare de 1,4 miliarde de euro, precum şi cu un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.

Fiind vorba despre un acord de tip preventiv, banii de la FMI pot fi traşi numai în cazul unei situaţii excepţionale, cum ar fi un atac speculativ asupra leului, declanşat de o criză în regiune, concretizat printr-o pierdere masivă de rezerve şi de încredere, sau în cazul în care Trezoreria eşuează, în două - trei rânduri, să se finanţeze la costuri acceptabile.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii