BANCI | Opinie

Jeffrey Franks, FMI: Inflatia va scadea, cresterea de acum este temporara

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-03-28 08:37

Inflaţia este întotdeauna un motiv de îngrijorare, atunci când se ridică la cote atât de înalte ca în România, a declarat şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, într-un interviu pentru publicaţia online a FMI.

'Inflaţia este întotdeauna un motiv de îngrijorare, atunci când se ridică la cote precum cele pe care le vedem acum în România. Totuşi, ar trebui să recunoaştem că majoritatea acestei creşteri a inflaţiei este temporară şi a fost cauzată de majorarea TVA la mijlocul anului 2010. Repet, aceasta a fost o măsură dificilă, dar necesară şi este o creştere singulară a preţurilor, pe care nu o vedem permanentizându-se', a spus acesta.

Deci, deşi inflaţia rămâne ridicată, 'credem că se va reduce din nou în 2011', a precizat Jeffrey Franks, care a adăugat că recentele majorări pe plan mondial ale preţurilor la energie şi alimente au un efect negativ suplimentar.

'Va trebui să monitorizăm atent acest aspect şi să ne asigurăm că nu se reflectă într-un proces inflaţionist general', a avertizat şeful misiunii FMI pentru România, după ce Comitetul Director al Fondului a aprobat eliberarea ultimei tranşe, de un miliard de euro, din acordul stand-by care se încheie, precum şi condiţiile noului acord stand-by, de tip preventiv, pe care România a solicitat să îl încheie cu FMI.

Noul Acord cu FMI, care intră în vigoare la 31 martie 2011, va avea o valoare de aproximativ 3,6 miliarde de euro şi va dura 24 de luni, urmând a se derula concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeană, în valoare de 1,4 miliarde de euro, precum şi cu un împrumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondială.

Fiind vorba despre un Acord de tip preventiv, banii de la FMI pot fi traşi numai în cazul unei situaţii excepţionale, cum ar fi un atac asupra monedei naţionale, declanşat de o criză în regiune, concretizat într-o pierdere masivă de rezerve şi de încredere, sau în cazul în care Trezoreria eşuează, în două - trei rânduri, să se finanţeze la costuri acceptabile. În aceste condiţii, toată suma, de circa 3,6 miliarde euro, pe care Fondul o va pune la dispoziţia României prin noul acord de tip preventiv, va fi destinată Băncii Naţionale a României (BNR).

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii