BANCI | Interviu

Isarescu: Suntem capabili de un "soft landing", aceasta va fi batalia anului 2009

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-30 18:50

România este capabilă să realizeze, în actualul context internaţional, o aterizare lină, care va reprezenta "bătălia anului viitor", în ciuda unor semnale de incoerenţă pe parcursul anului 2008, pe fondul perioadei electorale, a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Personal, cred că trebuie să luptăm, pentru că suntem capabili de un soft landing (aterizare lină, n.r.). Aceasta va fi bătălia anului viitor. Uneori am fost acuzaţi de incoerenţă şi poate vom mai fi, însă acesta a fost an electoral şi în orice ţară pot apărea astfel de semnale într-un an cu alegeri. Însă trebuie să demonstrăm că ştim ce instrumente de politică economică avem şi ştim să le folosim", a spus Mugur Isărescu, într-un discurs cu ocazia reuniunii anuale a Institutului Bancar Român (IBR).

Cu toate acestea, România trebuie să facă faţă unui pericol "chiar mare, dacă nu imens" al politicilor economice prociclice, care ar putea demonstra, în opinia guvernatorului, "că avem un curs flexibil, însă nu ştim să îl folosim".

El a reamintit importanţa corelării politicii fiscale cu cea monetară pentru a corecta problemele cu care se confruntă România, în special deficitul de cont curent ridicat, însă "fără dureri economice şi sociale, sau cel puţin la un nivel suportabil".

"Am putea fi dezavantajaţi dacă nu dovedim că ştim să folosim instrumentele pe care le avem şi s-ar putea ca, din păcate, acest almanah să nu ne fie de folos", a menţionat guvernatorul.

Isărescu consideră că deciziile în actualul context internaţional ar trebui să fie "cumpătate" şi luate după o analiză pertinentă a sistemului economic.

"Mai degrabă nerăbdarea de a ne lansa într-un program anticriză mi se pare mai periculoasă. E nevoie de o anumită chibzuinţă şi mult profesionalism din partea noastră şi a viitorului guvern", a mai spus guvernatorul.

În prezent, "nervozitatea, generată de incerititudine" este principalul efect al crizei asupra României, spune Isărescu, situaţie ce va fi însă prezentă şi în 2009.

România a forţat aderarea la Uniunea Europeană

Totodată, Isărescu a menţionat că România a forţat intrarea în Uniunea Europeană, însă liberalizarea contului de capital, în condiţiile unui diferenţial de dobândă destul de mare, a fost realizată "printr-o strategie extrem de sănătoasă, ce nu ne-a dus în necaz".

"Nu mai poate să fie tăgăduit că România a forţat intrarea în Uniunea Europeană prin această undă verde politică şi am grăbit restructurarea cât am putut de mult. Era greu pentru o ţară care avea în 2004-2005 rate de dobândă de peste 20%, în timp ce restul Europei, după 11 septembrie (2001 n.r.), practica dobânzi de 2-3%, să liberalizeze contul de capital. Ar fi fost un eufemism un asemenea diferenţial de dobândă şi nimic nu e mai rău decât trecerea de la secetă la inundaţii", a mai spus Isărescu.

Pe de ală parte, guvernatorul a menţionat că nici următorul guvern, "ca şi celelalte de dinainte, nu va găsi un partener care să nu înţeleagă probleme sociale, însă astfel de probleme nu ţin de competenţa noastră şi nici nu trebuie să ţină", a spus Isărescu.

Guvernatorul a mai arătat că o corecţie a deficitului trebuie să fie foarte bine planificată şi să includă "instrumente care nu sunt deloc plăcute, cum ar fi impozitarea".

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Daca ai credit, trebuie sa ai puse deoparte 6 rate de rezerva

• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile • MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii refuză să-È™i vadă obiectiv detalii

Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent sau să îÈ™i È›ină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii