BANCI | Ultima Ora

Isarescu: La BNR exista o rezerva substantiala de bani ce sunt pastrati pentru situatii de urgenta, de panica in banci

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-03-06 16:11

Banca Naţională a României (BNR) are o rezervă substanţială de bani tipăriţi, de câteva zeci de procente din masa monetară, cu scopul prevenirii unor panici bancare in timpul carora populatia retrage sume importante din banci, a declarat astazi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la un simpozion organizat de BNR pe tema masei monetare şi a inflaţiei.

'Nu înseamnă că numerarul respectiv creează inflaţie, sperăm să nu fie folosit. Este un stoc indispensabil pentru funcţionarea sistemului de plăţi', a spus oficialul BNR.

'România a trăit de mai multe ori panică bancară, în 1992, în 1994, iar ultima de proporţii a fost în 2000 şi nu am tratat-o cu sfaturi. La ghişeu, unde sunt mai mulţi care vor să îşi retragă banii, să ţii o predică despre cât de periculoasă este tiparniţa de bani ar creşte cererea de numerar', a spus guvernatorul băncii centrale.

El a mai spus că între masa monetară şi inflaţie corelaţia este mai complicată decât este prezentată uneori în spaţiul public. 'Credem că a simplifica această corelaţie şi a prezenta-o publicului nu este deloc folositor (...) Dacă n-am fi lăsat economia să se monetizeze nu ştiu dacă am fi avut această creştere economică din perioada 2000-2008', a arătat şeful băncii centrale.

Conform statisticilor BNR, masa monetară în sens restrâns M1 (numerar în circulaţie şi depozite overnight) era la finele lunii ianuarie de 86,5 miliarde de lei, masa monetară intermediară M2 ( M1 plus depozite cu durata iniţială de până la doi ani) totaliza 212,4 miliarde de lei, iar masa monetară în sens larg M3 (M2 şi alte instrumente financiare) însuma 216,66 miliarde de lei.

Masa monetară în sens larg a crescut cu 0,2% (-0,1% în termeni reali) faţă de luna decembrie şi cu 8,8% (5,9% în termeni reali) comparativ cu luna ianuarie a anului trecut.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii