BANCI | Opinie

Isarescu: Criza financiara internationala a aparut pe fondul scaderii economisirii în SUA

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-06 09:46

Criza financiară internaţională a apărut pe fondul scăderii economisirii în SUA, a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care îndeamnă românii să fie cumpătaţi şi să economisească în moneda naţională.

"Să nu speraţi vreodată de la un guvernator, oricare ar fi acela, să vă sfătuiască să economisiţi în altceva decât în moneda naţională", a spus Isărescu, la o lansare de carte la Academia Română, răspunzând unei întrebări privind modul în care trebuie să economisească românii.

El a arătat că în Statele Unite, toate categoriile, începând cu guvernul, populaţia şi în cele din urmă companiile au ajuns treptat debitori neţi.

"Când o ţară nu economiseşte este greu să mai credem în capacitatea ei de a influenţa economia mondială. E greu să-mi imaginez prea curând un ministru de finanţe din Statele Unite care să spună precum cel din urmă cu 20 de ani: «dolarul este moneda noastră şi problema voastră»", a mai spus Isărescu.

Guvernatorul băncii centrale apreciază că şocul crizei financiare este destul de puternic pentru a schimba configuraţia lumii, dar este rezervat în ceea ce priveşte un verdict asupra capitalismului de tip anglo-saxon.

Totuşi, Isărescu recunoaşte că există o anumită satisfacţie a Europei Continentale care pune accent pe sistemul bancar şi mai puţin pe finanţarea din pieţe de capital.

El a precizat de altfel că, în România, criza financiară s-a resimţit cel mai puternic pe piaţa de capital, unde "bursa de la Bucureşti s-a prăbuşit".

Guvernatorul BNR a mai explicat că supravegherea bancară pleacă de la regula potrivit căreia activitatea bancară este una probabilistică, având un grad mare de risc.

"Chiar dacă toate riscurile sunt avute în calcul, sunt de acord cu afirmaţia că şi dacă toate riscurile sunt luate în calcul nu poţi de-a lungul unui secol să eviţi 2-3 crize bancare", a mai spus Isărescu.

Revenind la situaţia României, oficialul băncii centrale recunoaşte că pentru ţările mici există mai multe riscuri.

"Ba sunt trase de urechi de profesori, respectiv agenţiile de rating, care eşuează în alte părţi şi îşi îndreaptă atenţia spre elevii nedisciplinaţi, ba intră între plăcile tectonice sau importă şocuri externe. Totuşi, noi avem mai multe premise să scăpăm de această criză", a arătat Isărescu.

El a explicat că România are mai multe pârghii de corecţie, făcând comparaţia cu ţările care au regim de curs fix.

Totuşi, Isărescu a reiterat că fără un mix adecvat de politici, România nu va putea avea o dezvoltare echilibrată pentru care ar mai fi nevoie de alte două premise, respectiv absorbţia bună a fondurilor europene şi flexibilitate mai mare a sistemului economic.

Oficialul BNR a mai reluat şi problema întăririi politicii monetare în perioade electorale pentru a compensa relaxări fiscale sau salariale, arătând că aceste corecţii au eficienţă doar pe termen scurt.

"Politică monetară tare combinată cu o politică salarială relaxată poate fi ca un bumerang, pentru că ambele vor eroda competitivitatea economiei", a mai arătat Isărescu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii