Criza COVID-19 | Ultima Ora

IRCC, indicele pentru creditele noi in lei cu dobanda variabila, scade la 2,17%, dar ramane mai mare decat ROBOR: cu cat se ieftinesc imprumuturile

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-09-30 13:31

Dobanzile variabile la creditele noi in lei, precum cele pentru cumpararea de locuinte, inclusiv Noua Casa, precum si finantarile pentru firme, vor fi mai mici de la 1 septembrie, pentru ca indicatorul care sta la baza calculului acestora (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor - IRCC) a scazut cu 0,24 puncte procentuale, la 2,17%, de la 2,41%.

Noua valoare a IRCC, de 2,17%, va fi valabila pentru creditele noi in lei cu dobanda variabila, acordate de banci pe parcursul trimestrului trei din acest an (septembrie-decembrie).

IRCC nu este, insa, reprezentativ pentru nivelul actual al dobanzilor din piata bancara, intrucat este calculat in functie de valorile dobanzilor din piata interbancara din trimestrul doi al acestui an, conform legii.

Astfel, IRCC este la un nivel mai mare decat indicele pentru creditele vechi, ROBOR la 3 luni, de 2,11%, desi acesta este in crestere in ultima saptamana, dupa ce a coborat sub sub 2%, in urma diminuarii dobanzii de politica monetara, la 1,5%, de la inceputul lunii august.

Tentinda de crestere a ROBOR se suprapune cu cresterea cursului de schimb, influentat atat de tendinta altor valute din regiune, pe fondul crizei COVID-19, cat si de recentele tensiuni politice din Romania, dupa ce Parlamentul a votat cresterea pensiilor cu 40%, in ciuda criticilor economistilor si a Guvernului privind lipsa resurselor bugetare.

Cu cat se ieftinesc creditele

De exemplu, la un credit ipotecar Noua Casa in valoare de 300.000 de lei (in jur de 61.000 de euro), pe o perioada de 30 de ani, cu o Dobanda Anuala Efectiva (DAE) de 4,73%, rata lunara este 1500 de lei, iar suma totala de rambursat, la finalul celor 30 de ani, de 553.292 de lei.

In urma scaderii IRCC de la 2,41% la 2,16%, rata lunara scade la 1.460 de lei, asadar cu 40 de lei, iar suma totala de rambursat se diminueaza la 537.349 de lei, deci cu 15.943 de lei.

La creditele de consum, impactul reducerii IRCC nu este atat de puternic, dat fiind ca valoarea acestor imprumuturi este mai mica, iar perioada de rambursare mai scurta.

In prezent, in cazul unui credit de nevoi personale in valoare de 23.000 de lei (5.000 de euro), pe 5 ani, cu o DAE de 11,98%, rata lunara este 504 lei iar suma totala de rambursat - 30.256 de lei.

De maine, dupa scaderea IRCC, rata lunara scade la 501 lei, iar suma totala de rambursat la 30.088 lei, conform Calculatordecredite.ro.

Taguri: IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor)  dobanzi credite firme  credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi credite nevoi personale  ROBOR  credite firme  credite noi  banca  dobanzi credite ipotecare  credite Prima Casa  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Credite IMM  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii