BANCI | Analiza

Inflatia aproape s-a dublat in mai, de la 0,7% la 1,2%; de vina sunt scumpirile la fructe proaspete si cartofi, probabil primele efecte ale secetei; BNR prognozeaza o inflatie negativa in iunie, dupa scaderea TVA la alimente

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-06-11 15:22

Institutul de statistica a anuntat ca inflatia anuala a urcat de la 0,7% in aprilie la 1,2% in mai, crestera lunara a preturilor fiind de 0,5%, in principal din cauza scumpirilor legumelor si fructelor proaspete, probabil primele efecte ale secetei care se extinde. Analistii se asteptau la o inflatie anuala de doar 0,8%.

Avansul preturilor in mai au fost determina si de deprecierea leului fata de euro cu 0,68%, precum si de scumpirea carburantilor cu 1,3%.

Inflatia din luna mai, de 1,2%, a urcat semnificativ si peste prognoza BNR pentru al doilea trimestru al anului, de -0,9%, asadar cu 2,1 puncte procentuale in minus, ceea ce inseamna ca estimarea bancii centrale cu privire la inflatie ar putea avea o eroare destul de mare.

Dar probabil ca BNR se bazeaza pe efectele reducerii TVA la alimente de la 24% la doar 9% de la 1 iunie, ceea ce ar putea determina reducerea substantiala a inflatiei.

Prognoza s-ar putea confirma, daca ne uitam ca in aprilie nu au fost cresteri importante ale marfurilor alimentare de baza, ci doar ale celor cu preturi volatile, asadar nu se confirma speculatiile potrivit carora magazinele ar fi umflat preturile inainte de a taia TVA-ul.

De asemenea, inflatia Core 2, care exclude preturile volatile si pe care BNR o controleaza prin politica monetara, a ramas aproape neschimbata, la 1,1%, fata de 1% in luna anterioara.

Cel mai mare avans al preturilor in luna mai l-au avut cartofii si fructele proaspte, cu 13% intr-o singura luna, urmate de legume si conservele de legume, care s-au scumpit cu 5%.

Restul alimentelor de baza au stagnat sau au fost in scadere: pretul la paine a ramas neschimbat, citricele s-au scumpit cu 0,41%, carnea s-a ieftinit cu 0,22%, pretul la peste nu s-a modificat, in timp ce laptele si produsele lactate s-au ieftinit cu 0,34%.

Branza s-a ieftinit cu 0,73%, ouale cu 0,05%, zaharul cu 0,93%, in timp ce berea s-a scumpit putin, cu 0,05%.

In total, pretul marfurilor alimentare a crescut cu 0,75% in luna mai fata de aprlie, in timp ce marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,32%.

In privinta efectelor evolutiei inflatiei asupra dobanzii de politica monetara, economistii bancilor sunt deocamdata de pareri impartite: in timp ce BCR considera ca dobanda BNR va ramane neschimbata in acest an, la 1,75%, Banca Transilvania se asteapta la o noua scadere, pana la 1,5%.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii