BANCI | Ultima Ora

Independenta BNR va fi consacrata in noua Constitutie iar transferul atributiilor catre BCE se va face prin lege organica

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-05-22 01:18

Banca Centrala Europeana a avizat favorabil propunerea BNR ca independenta si rolul institutional al bancii centrale sa fie consacrate in noua Constitutie ce urmeaza a fi adoptata, precum si includerea Statutului BNR in categoria legilor organice. Pe de alta parte, BNR a cerut avizul BCE si in privinta reglementării prin lege organică a transferului de atribuţii ale BNR către BCE şi introducerea monedei euro ca mijloc legal de plată.

La 18 aprilie 2013, Banca Centrală Europeană (BCE) a primit din partea Băncii Naţionale a României (BNR) o solicitare de emitere a unui aviz cu privire la un set de propuneri de modificare a Constituţiei României referitoare la BNR, se arata in documentul BCE (Vezi avizul BCE in FISIERE).

BNR a pregătit un set de propuneri în contextul revizuirii Constituţiei României. Pentru stabilitate instituţională şi funcţională, Statutul Băncii Naţionale a României va fi inclus în categoria legilor organice, iar independenţa şi rolul instituţional ale BNR vor fi consacrate în Constituţie.

Legile organice sunt legi adoptate de Parlamentul României în domenii de importanţă majoră pentru funcţionarea statului şi nu pot face obiectul delegării legislative către Guvernul României. Legile organice se adoptă cu votul majorităţii membrilor fiecărei Camere a Parlamentului.

Amendamentele propuse prevăd că BNR este banca centrală a României, instituţie publică independentă şi membră a Sistemului European al Băncilor Centrale, şi că atribuţiile, administrarea şi funcţionarea acesteia sunt reglementate prin lege, în conformitate cu tratatele la care România este parte. BCE apreciază introducerea acestor prevederi în Constituţia României.

De asemenea, BCE apreciază consolidarea stabilităţii instituţionale şi funcţionale, precum şi a siguranţei juridice, asigurată de includerea Statutului BNR în categoria legilor organice.

Totodată, amendamentele propuse sunt menite să asigure flexibilitatea legislaţiei naţionale în ceea ce priveşte evoluţiile viitoare la nivel european şi adoptarea monedei euro prin includerea posibilităţii reglementării prin lege organică a transferului de atribuţii ale BNR către BCE şi introducerea monedei euro ca mijloc legal de plată.

Deşi aceste modificări ale Statutului BNR ar trebui adoptate cât mai curând posibil, ele trebuie să intre în vigoare doar la data adoptării monedei euro de către România, se arata in avizul BCE.

Pe de alta parte, BCE arată că dispoziţiile care recunosc dreptul BCE de a autoriza emisiunea de bancnote euro şi de a aproba volumul emisiunii de monede metalice euro şi faptul că BCE şi băncile centrale naţionale ale statelor membre a căror monedă este euro pot emite bancnote euro ar trebui să intre în vigoare la data adoptării monedei euro de către România.

Din cauza etapelor legislative specifice ale procesului naţional de revizuire a Constituţiei, BNR invocă motive de extremă urgenţă şi solicită ca avizul BCE să fie emis până la data de 7 mai 2013. BCE doreşte să atragă atenţia BNR asupra celei de a doua teze a articolului 4 din Decizia 98/415/CE, conform căreia BCE trebuie consultată „în timp util” în cadrul procesului legislativ.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii