BANCI | Ultima Ora

Incredibil! FNGCIMM, fondul care garanteaza creditele Prima Casa, avea la Bank of Cyprus depozite de 100 milioane lei, pe care risca sa le piarda!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-05-16 19:29

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), institutie a statului care garanteaza si creditele Prima Casa, a avut un depozit de peste 100 de milioane de lei la Bank of Cyprus, transferat ulterior odata cu restul majoritatii depozitelor la Marfin Bank, conform surselor citate de Mediafax.

Existenta unui depozit de o valoare atat de mare constituit de o instituie a statului, precum FNGCIMM, la Bank of Cyprus, este cu atat mai surprinzatoare cu cat este vorba de fonduri publice si nu private, iar banca cipriota avea statut de sucursala, nefiind persoana juridica romana, asadar nu era supravegheata de BNR.

Aurel Saramet (foto), seful FNGCIMM, a fost implicat recent in uriasul scandal al fraudelor bancare, alaturi de mai multi bancheri din BRD, printre care vicepresedintele bancii, Claudiu Cercel, insa nu a fost suspendat din functie.

Reprezentantii BNR, in frunte cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, i-au “certat” public pe romani pentru ca nu au citit contractele de depozit inainte de a-si depune banii la Bank of Cyprus, contracte in care era scris vizibil, dupa cum au subliniat oficialii BNR, ca depozitele nu sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor din Romania ci de cel din Cipru.

Iata insa ca nici macar FNGCIMM nu a tinut cont de acest fapt, daca nu cumva la mijoc au fost alte interese. Oricum, este nepermis ca institutii financiare ale statului sa poata sa plaseze depozite din bani publici in locuri atat de riscante precum o sucursala de banca straina, ce oferea dobanzi mult mai mari decat media pietei si nu era supravegheata de BNR, asadar cu risc mai ridicat.

Dupa izbucnirea crizei din Cipru, sucursala Bank of Cyprus din Romania a fost inchisa, motivul oficial prezentat de autoriati fiind acela de gasire a unui cumparator. In realitate, cipriotii aveau de gand sa aplice sucursalei romanesti acelasi tratament cu cel din Cipru, unde o parte de pana la 60% din depozite au fost nationalizate.

In alte tari unde bancile cipriote erau prezente, precum Grecia si Marea Britanie, sucursalele si filialele bancilor cipriote nu au fost inchise, autoritatile gasind imediat solutii pentru salvarea depozitelor cetatenilor britanici si greci, fie prin transferul depozitelor la alte banci fie prin preluarea bancilor cipriote de catre banci locale.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii