BANCI | Opinie

In vreme de criza, bancile nu ar trebui sa aplice principiul: "Iti iau umbrela cand ploua si ti-o dau cand rasare soarele"

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-19 22:16

In vreme de criza, bancile aplica principiul: "Iti iau umbrela cand ploua si ti-o dau cand rasare soarele". Tendinta generala este de crestere a dobanzilor, cauzele fiind cele ale crizei de lichiditati. Conform principiului pietei libere, atunci cand exista mai putina marfa (bani) pe piata si cerere mare, pretul (dobnda) creste.

Numai ca bancile se pare ca majoreaza dobanzile aplicand si celebrul principiu de autoaparare, luand umbrela clientilor exact atunci cand acestia au nevoie de el.

Fenomenul este cel putin de neinteles, tinand cont de faptul ca, daca majorezi dobanda unei firme plouate, cu probleme adica, nu faci decat sa-ti tai, tu, banca, craca de sub picioare. Cu alte cuvinte, sa-si majorezi riscul de a nu-ti mai primi creditul inapoi.

Reprezentantii firmei de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC) sustin insa ca bancile romanesti aplica principiul umbrelei.

"Bancile au avut tendinta de a se duce peste clienti sa verifice daca indicatorii economici mai sunt la acelasi nivel. Daca, spre exemplu, profitul operational sau cifra de afaceri scad sub un anumit nivel, banca majoreaza dobanda", a declarat, citata de Ziarul Financiar, Speranta Munteanu, senior director la departamentul Business Recovery Services din cadrul firmei de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).

Intelegem, creditul acordat unei firme cu riscuri mai mici e mai ieftin, insa strategia de a majora efortul financiar al companiilor care, din cauza crizei sau altei conjuncturi, au probleme, nu poate fi o solutie nici pentru banca, nici pentru client.

De ce oare bancile centrale scad dobanzile atunci cand economia scade? Daca ele ar aplica acelasi principiu, ar trebui sa majoreze dobanzile. Da, ati putea spune, dar vorbim de banci centrale, nu de banci comerciale, ce pot da faliment. Cred insa ca principiul a acelasi.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii