BANCI | Analiza

In atentia avocatului Piperea: Conversia creditelor din valuta in forinti in Ungaria se face la cursul zilei, nu la cel de acordare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-11-11 01:00

Guvernul Ungariei, condus de nationalistul Viktor Orban, care a bagat spaima in bancile straine din aceasta tara, a luat o decizie surprinzatoare pentru unii, normala pentru altii, si anume sa efectueze conversia creditelor din valuta in forinti nu la un curs mai mic decat cel din prezent, cum s-au temut bancile, sau chiar la cel de acordare, cum sustine haiducul clientilor bancilor din Romania, avocatul Gheorghe Piperea, precum si un grup de deputati UDMR care au initiat un proiect de lege in acest sens, ci la cel din ziua in care are loc conversia.

Ministrul economiei din Ungaria, Mihaly Varga, a declarat ca decizia de conversie la cursul zilei este in acord cu hotararea Curtii Supreme din Ungaria, conform careia cei care s-au imprumutat in valuta trebuie sa suporte riscul valutar, asa cum a scris Bancherul.ro, in momentul pronuntarii sentintei.

De asemenea, dupa cum a precizat si BNR, pentru Bancherul.ro, o coversie a creditelor in valuta la cursul istoric, cel la care s-au acordat, contravine si Directivei 17/2014 a Uniunii Europene, potrivit careia “cursul de schimb la care se efectueaza conversia este rata de schimb a pietei aplicabila in ziua aplicarii conversiei, daca contractul de credit nu specifica altfel”.

Si am vazut ca in recentul caz de la Galati, o instanta a decis conversia la cursul istoric plus 10%, intrucat in contractul respectiv al Volksbank se preciza acest lucru, si anume ca se poate face conversia in lei a creditului in CHF daca are loc o crestere a cursului de peste 10%. Insa cele mai multe contracte de credite in valuta nu precizeaza in ce conditii se poate face conversia, ci doar faptul ca riscul valutar este suportat de client.

In ciuda faptului ca atat Curtea de Justitie a Uniunii Europene cat si directiva europeana privind creditele ipotecare a precizat ca nu se poate face conversie la cursul de acordare, unii avocati, printre care si Gheorghe Piperea, au initiat o serie de procese colective in care cer inghetarea cursului la momentul in care au fost acordate creditele.

Ministrul ungar Varga a mai declarat ca guvernul se asteapta ca toate creditele in valuta sa fie transformate in forinti pana la finalul anului viitor, precizand insa ca populatia nu este obligatia sa efectueze conversia.

De altfel, analistii avertizeaza ca transformarea creditelor din valuta in forinti la actualul curs ar putea fi in dezavantajul clientilor, care ar trebui sa-si asume pierderile aferente devalorizarii monedei nationale fata de momentul in care au obtinut imprumuturile, majoritatea in franci elvetieni.

De asemenea, conversia ar putea sa afecteze si cursul valutar, din cauza volumelor mari de sume schimbate pe piata, astfel ca Banca Centrala a Ungariei a luat din propriile rezerve valutare 9 miliarde de euro pentru a le furniza bancilor, in scopul protejarii monedei nationale.

Conversia creditelor din valuta in lei, pe intelesul tuturor: in ce conditii ar putea accepta bancile sa schimbe creditele in CHF si euro, care este jurisprudenta in materie, ce spune directiva UE, care sunt interesele avocatilor si parlamentarilor.

Comentarii

etrzu
wer
Pai ce se reyolva cu asta ???? Bancile si+au calculat profitul pentru un curs de 17000 lei/chf acum vor curs de 40000????? Rusine muistilor!!!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii