BANCI | Ultima Ora

Guvernul Belgiei s-a oferit sa cumpere Dexia cu 4 miliarde euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-10-10 08:18

Guvernul belgian s-a oferit sa cumpere afacerile din Belgia ale Dexia pentru 4 miliarde de euro şi va acoperi cea mai mare parte de garanţiile necesare pentru activele ramase ale grupului-mamă, a declarat luni prim-ministrul belgian, citat de agentiile de presa internationale.

Conform planului, statul va prelua Dexia Bank Belgium, care este cea mai mare divizie de retail a Dexia, cu 6.000 de angajaţi şi depozite în valoare totală de 80 miliarde de euro detinute de 4 milioane de clienti.

Dexia va ramane cu active de 90 de miliarde de euro, unele dintre ele toxice, acoperite de garanţii de stat - 60.5% din Belgia, 36,5% din Franţa şi 3% din Luxemburg.

Esecul Dexia a fost cauzat de faptul ca banca a avut o strategie de a acorda finantari pe termen lung, in special municipalitatilor, pe baza resurselor obtinute pe termen scurt. Insa din cauza crizei datoriilor suverane, banca nu a mai avut acces la fonduri de refinantare, problema agravandu-se din cauza expunerii ridicate a bancii in Grecia.

Dexia are expuneri in credite la nivel mondial in valoare de 700 miliarde dolari – de peste doua ori mai mari decât PIB-ul Greciei - iar salvarea sa a ridicat ingrijorarea investitorilor privind soliditatea bancilor europene in general.

"Am ajuns la un acord privind împărţirea echitabilă a costurilor pentru gestionarea băncii rele," a spus prim-ministrul belgian Yves Leterme la o conferinţă de presă în primele ore ale dimineţii de luni.

Banca franco-belgiană încă nu a anunţat dacă va aproba planul de salvare, convenit de guvernele din Franţa, Belgia şi Luxemburg. Consiliul de administraţie al bancii s-a reunit duminica seara pentru a lua o decizie.

Cazul Dexia aminteste de reorganizarea grupului Fortis în octombrie 2008 de către Olanda, Belgia şi BNP Paribas. Atunci, acţionarii bancii nu au fost de acord cu conditiile iniţiale oferite şi s-a ajuns la un acord în condiţii îmbunătăţite abia şase luni mai târziu.

Guvernele s-au grabit să sprijine Dexia după ce aceasta a devenit prima victimă a crizei datoriilor suverane din zona euro, banca nemaiavand acces la resurse de finantare iar actiunile sale s-au prabusit cu 42% saptamana trecuta.

Dexia ar urma să anunţe si vânzarea planificată a unor active sănătoase, cum ar fi DenizBank în Turcia.

Pentru Belgia, în special, salvarea Dexia s-ar putea dovedi costisitoare. Datoria publica a tarii a fost de 96,2% din PIB anul trecut, mai mica doar decat a Greciei şi Italiei din rândul membrilor zonei euro şi la fel ca a Irlandei, tara ce a trebuit sa fie salvata de la faliment.

Ministrul belgian de finante Didier Reynders a declarat că preluarea Dexiei de catre stat nu va ridica datoria Belgiei la peste 100% din PIB.

Costul salvarii Dexia a determinat agentia de evaluare Moody's sa avertizeze Belgia ca ar putea reduce ratingul Aa1 al obligatiunilor suverane.


Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii