BANCI | Ultima Ora

Guvernatorul Bancii Centrale a Austriei, Ewald Nowotny: Expansiunea bancilor austriece in Europa Centrala si de Est este o poveste de succes

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-07-04 10:05

Expansiunea băncilor austriece în Europa Centrală şi de Est este o poveste de succes, a afirmat guvernatorul Băncii Centrale a Austriei, Ewald Nowotny (foto), citat de agentia Reuters.

Nowotny a explicat că nu împărtăşeşte punctul de vedere al Fondului Monetar Internaţional, care şi-a exprimat îngrijorarea privind expunerea băncilor din Austria la Europa Centrală şi de Est. În raportul anual al FMI referitor la Austria se arată că presiunile financiare suplimentare din zona euro reprezintă cel mai mai mare risc la adresa economiei austriece pe termen scurt, deşi fundamentele economice sunt relativ favorabile, dar trebuie întărite mai mult în viitor din cauza crizei datoriilor din zona euro şi a efectelor expansiunii bancare 'excesiv de ambiţioase' către Europa Centrală şi de Est.

'Nu împărtăşim acest punct de vedere', a afirmat Nowotny referindu-se la evaluarea pesimistă a FMI privind expunerea băncilor austriece la Europa Centrală şi de Est. Ewald Nowotny, care este şi membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a afirmat că este puţin probabil ca BCE să devină supervizorul tuturor băncilor din zona euro când se va concretiza rolul sporit al BCE într-un sistem bancar mai integrat în cele 17 state care utilizează euro.

Liderii zonei euro s-au pus de acord cu privire la înfiinţarea, până la finele anului, a unui mecanism care să permită recapitalizarea directă a băncilor, în anumite condiţii, prin intermediul Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF) şi a succesorului său, Mecanismul European de Stabilitate (MES), a căror fonduri se ridică la 500 miliarde de euro. Totuşi, această recapitalizare va avea loc numai după înfiinţarea unui organism de supervizare bancară a zonei euro, până la sfârşitul acestui an.

'BCE se va ocupa de problemele legate de supervizare' în acest organism, întărind supravegherea activităţilor băncilor comerciale, a explicat săptămâna trecută Mario Draghi, preşedintele BCE. Acesta a adăugat că, pentru credibilitatea recapitalizării băncilor prin EFSF, acesta trebuie însoţită de condiţii stricte.

Încă nu s-au dat publicităţii detaliile privind atribuţiile sporite ale Băncii Centrale Europene şi mai ales dacă BCE va putea lua decizia închiderii instituţiilor de creditare din zona euro care se confruntă cu probleme financiare. 'Nu cred că este realist ca BCE să devină singurul supervizor bancar unificat al tuturor băncilor Europei .. dar vom găsi soluţia adecvată privind divizarea muncii. În orice caz, autorităţile locale de supervizare şi de reglementare vor lua decizii la nivel naţional, dar pe plan internaţional supervizarea va fi atributul BCE', susţine Nowotny.

Operaţiunile băncilor austriece în Europa emergentă sunt, înainte de toate, pe pieţe stabile, cu perspective bune de creştere, a afirmat luna trecută guvernatorul Băncii Centrale a Austriei, minimalizând astfel decizia agenţiei de evaluare financiară Moody's, care a revizuit în scădere ratingurile celor mai mari trei bănci din Austria, prezente şi în România.

'Retrogradarea ar trebui văzută în contextul reevaluării întregului sector bancar european, în perspectiva crizei datoriilor din unele state. Această decizie nu reprezintă o surpriză şi nu ar trebui supraestimată', a precizat Ewald Nowotny.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii