BANCI | Analiza

Grecii au retras din banci 46 miliarde euro in timpul crizei negocierilor pentru obtinerea imprumutului de la FMI si UE

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-10-16 09:18

Grecii au retras din banci 46 de miliarde de euro in prima jumatate a acestui an, pe fondul crizei care a cuprins tara in timpul negocierilor privind incheierea unui acord de imprumut cu FMI si autoritatile europene, care a dus la inchiderea bancilor la finalul lunii iunie, conform datelor prezentate de Piraeus Bank, a doua mare banca greceasca dupa valoarea activelor.

Volumul total al depozitelor din sistemul bancar grecesc s-a redus de la 192 miliarde euro in septembrie 2014 la 140 de miliarde euro in iunie 2015 (27%). In primul trimestru din acest an au fost retrase 25 miliarde euro, iar in al doilea 21 miliarde euro.

Piraeus Bank a pierdut depozite in valoare de 6,1 miliarde euro in al doilea trimestru al acestui an si 8 miliarde de euro in primele trei luni, astfel ca in total clientii bancii au retras in prima jumatate a anului in total depozite de 14 miliarde de euro, reprezentand o treime din totalul retragerilor din sistemul bancar grecesc.

Mai exact, volumul depozitelor din conturile Piraeus Bank in Grecia a scazut de la 41,3 miliarde euro in martie 2015, la 35,1 miliarde euro in iunie 2015.

Fata de luna septembrie din 2014, cand Piraeus Bank avea depozite de 50 de miliarde de euro, pierderea este de 15 miliarde de euro.

Publicarea rezultatelor a fost amanata

Piraeus Bank a anuntat ca amana publicarea rezultatelor financiare aferente celui de-al doilea trimestru al acestui an pana la sfarsitul lunii.

Decizia a fost luata in conditiile in care bancile grecesti sunt supuse unui tes de stres din partea BCE, in vederea recapitalizarii acestora dupa pierderile suferite in timpul crizei, ale carui rezultate sunt asteptate la finalul acestei luni.

Banca a publicat in schimb o actualizare cu cateva informatii esentiale despre evolutia bancii in trimestrul doi, in care se arata ca profitul brut inainte de taxe si provizioane a fost de 275 milioane euro in trimestrul doi, in crestere cu 2% fata de primele trei luni si cu 11% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Pe de alta parte, rata creditelor neperformante a ajuns la 39,4% in iunie, desi formarea de noi provizioane s-a redus la jumatate in trimestrul doi, la 111 milioane euro la nivel de grup.

Din cauza provizioanelor, cel mai probabil Piraeus Bank va avea pierderi si in trimestrul doi din 2015.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



A aparut o noua platforma de investitii in criptomonede pentru fraude online: Aspect Markets

Cititorii ne-au sesizat ca exista pe internet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online. Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent, la adresa de internet https://aspectmarkets.pro (vezi foto), detalii

BRD Finance s-a inchis pe tacute

BRD Finance, IFN-ul pentru credite de consum si carduri detinut de banca BRD Societe Generale, a fost inchis si a intrat in procedura de lichidare, conform unui anunt de pe site-ul acesteia (vezi foto). BRD nu a anuntat inchiderea IFN-ului, singurele informatii existente fiind detalii

Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii