BANCI | Ultima Ora

Grecia va trebui sa renunte la moneda euro daca voteaza Oxi (Nu), avertizeaza Martin Schultz, presedintele Parlamentului European

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-07-05 13:02

Martin Schultz (foto), presedintele Parlamentului European, a declarat ca Grecia va trebui sa renunte la moneda euro daca la referendumul de astazi se va vota in majoritate “Oxi” (Nu), adica impotriva planului de reforme economice necesar pentru prelungirea acordului de salvare a tarii cu troika.

Grecia va ramane in zona euro dupa referendum? Cu siguranta, dar daca se voteaza “nu” va trebui sa introduca o alta moneda dupa referendum, pentru ca nu va mai avea euro pentru a face plati. Si atunci cine le va plati salariile? Cum vor plati pensiile?”, a declarat Schultz la postul public de radio german Deutchlandfunk, intr-un interviu inregistrat joi, dar difuzat astazi, in ziua referendumului.

“In momentul in care o tara introduce o noua moneda, iese din zona euro. Acesta este motivul care-mi da sperante ca grecii nu vor vota impotriva, astazi”, a adaugat seful Parlamentului European, citat de Reuters, care caracterizeaza aceasta declaratie ca fiind una dintre cele mai clare facute de un oficial de top al Uniunii Europene cu privire la destinul Greciei.

Schultz a acuzat guvernul grec ca a adoptat o atitudine ideologica de tipul "totul sau nimic" in negocierile cu creditorii sai internationali, potrivit careia "100% din nimic este mai mult decat 1% din ceva, iar cel care acceptă 1% din ceva este un tradator".

Schulz a adăugat că "președintele executivului european, Jean-Claude Juncker, a făcut mai multe concesii Greciei decât erau dispuși să facă alții din Eurogrup și trebuie spus acest lucru, pentru a evita ca în Atena să se dea crezare mitului conform căruia ăștia (liderii europeni de la Bruxelles) n-au mișcat un deget".

"Cele mai multe dintre cerințele grecilor au fost acceptate. Acordul era posibil și atunci n-ar mai fi existat referendum, grecii și-ar fi primit banii și s-ar fi putut merge pe calea însănătoșirii Greciei", a adăugat președintele Parlamentului European.

Schultz mai declarase anterior ca Grecia risca sa intre intr-un colaps financiar in lipsa unui nou acord cu troika, afirmatie caracterizata ca facand parte din campania dusa de oficialii europeni pentru a-i determina pe greci sa voteze in favoarea prelungirii acordului de finantare.

Consecinte dramatice in cazul unui vot "Oxi"

"Fara noi resurse financiare, salariile nu vor fi platite, sistemul de sanatate nu va mai putea functiona, reteaua de electricitate si transportul public vor fi oprite si Grecia nu va mai putea importa bunuri de stricta necesitate, pentru ca nu va avea bani cu ce sa le plateasca", a declarat Schultz, citat de presa internationala.

Oricum, Grecia se confrunta de o saptamana cu o lipsa de lichiditati, dupa ce bancile au fost inchise incepand de luni si au fost impuse masuri pentru cotrolul capitalurilor, adica limitarea retragerior de bani de la ATM-uri la maxim 60 de euro zilnic si interzicerea transferurilor de bani in afara tarii.

Sondajele dinaintea referendumului arata ca Grecia este divizata cu privire la alegerea de a accepta sau nu conditiile impuse de troika, neexistand o preferinta clara pentru Oxi (Nu) sau Nai (Da), acordul propus Greciei fiind caracterizat de premierul Tsipras ca fiind umilitor, motiv pentru care trebuie respins.

Oficialii europeni au dus o campanie activa de declaratii publice, inclusiv astazi, privind consecintele dramatice ale unui vot Oxi, sprijinit de Tsipras, pentru viitorul Greciei.

In schimb, au existat si zvonuri care sa-i sperie pe cei care voteaza Nai, precum cel privind nationalizarea depozitelor din banci, informatie dezmintita insa imediat de toata lumea, inclusiv de Autoritatea Bancara Europeana.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii