BANCI | Ultima Ora

Gianni Franco Papa, UniCredit: Nu este important numarul bancilor din Romania ci existenta unui „level playing field”

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-01-23 10:46

„Romania nu e singura banca in care sunt multe banci, sunt multe state, inclusiv Austria, cu sute de banci, dar ceea ce este important nu este numarul bancilor, ci ceea ce se cheama „level playing field”, respectiv conditii identice, echitabile de functionare pentru toate bancile din piata, iar clientii sa poata alege o banca sau alta”, a declarat Gianni Franco Papa (foto), seful diviziei pe Europa de Est in cadrul UniCredit, intr-un interviu publicat de banca.

Papa nu a fost intrebat si nici nu a precizat daca in Romania exista un „level playing field” pe piata bancara.

(„Level playing field” este un concept despre corectitudine, care presupune ca fiecare jucator de pe o piata sa „joace” dupa aceleasi reguli, astfel incat sansele de reusita sa fie egale. Un nivel de joc ideal ar fi acela in care nu exista nicio interferenta externa care sa afecteze capacitatea jucătorilor de a concura în mod echitabil. Reglementările guvernamentale ofera de obicei astfel de conditii echitabile, deoarece toti participantii trebuie să respecte aceleasi reguli. n.r.).

„Da, sunt multe banci, dar ceea ce am vazut pe parcursul ultimului an a fost o orientare a clientilor bancilor catre calitate. Clientii se orienteaza in mod clar spre banci puternice, care apartin grupurilor internationale, intrucat se simt mai confortabili atat in privinta depozitelor cat si a creditelor, pentru ca sunt siguri ca aceste banci nu vor avea probleme, nu vor disparea. Vom vedea asadar o selectie naturala in domeniul bancar din Romania.”

Papa a mai spus ca exista riscul ca unele banci sa devina prea agresive in atragerea de depozite de la clienti, in cadrul procesului de reducere a ponderii creditelor raportate la depozite. El considera ca in cazul in care dobanzile vor creste prea mult, banca centrala ar putea adopta masuri identice cu cele luate in Spania, unde nivelul ratelor de dobanda a fost plafonat.

In ultimul timp insa, pe piata depozitelor din Romania se observa o reducere a dobanzilor, operate inclusiv de bancile din Grecia, dar si de grupurile bancare din Austria.

In ceea ce priveste cursul de schimb, el considera ca BNR a facut „o treaba fantastica” in asigurarea unei stabilitati a cursului pe parcursul anului precedent. „Acum exista si o stabilitate politica dupa alegeri, care, alaturi de un ritm de crestere mai mare a economiei, va consolida leul.”

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii