BANCI | Ultima Ora

Garantiile Programului Prima Casa pentru locuintele ANL, suplimentate cu 200 mil. lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-08-15 14:26

Guvernul a adoptat, miercuri, în şedinţa săptămânală, o Hotărâre pentru suplimentarea plafonului pentru Programul Prima Casă cu suma de 200 de milioane de lei.

Potrivit actului normativ, se suplimentează plafonul de garantare destinat achiziţiei de locuinţe construite prin ANL cu 200 milioane lei, astfel încât plafonul de garantare pentru locuinţele construite prin ANL ajunge la 500 milioane lei, din totalul plafonului suplimentar de 1,2 miliarde lei, aferent locuinţelor achiziţionate prin Programul Prima casă.

"În vederea rezolvării problemei locuirii, pentru segmentul de populaţie constituit din tinerii aflaţi la începutul carierei, achiziţia unei locuinţe în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei, se derulează prin ANL. Finanţarea Programului de construcţie de locuinţe pentru tineri s-a realizat şi se realizează din surse ale bugetului de stat. Sumele obţinute din vânzarea locuinţelor către chiriaşi se prevăd a fi acumulate de ANL şi utilizate pentru finanţarea unor noi locuinţe pentru tineri. Pentru a crea condiţii în aplicarea strategiei de dezvoltare a Programului de construcţie de locuinţe pentru tineri, cu posibilitatea de cumpărare de către chiriaşi după un an de închiriere neîntreruptă, se are în vedere integrarea în acest program a acestor locuinţe", se precizează în actul normativ.

În şedinţa din 30 iulie, Guvernul a aprobat suplimentarea plafonului garanţiilor destinate Programului 'Prima casă' cu un miliard de lei, din care 300 milioane pentru achiziţia locuinţelor ANL.

Garanţiile se acordă numai în monedă naţională şi se vor plăti tot în monedă naţională.

ANL derulează de mai mulţi ani Programul de construcţie de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, cu posibilitatea de cumpărare de către chiriaşi după un an de închiriere neîntreruptă.

Autoritatea a construit, începând din 2001, un număr total de 30.840 de unităţi locative, dintre care pentru 26.625 locuinţe s-a stabilit regimul juridic, acestea trecând în proprietatea privată a statului român, fiind îndeplinită astfel o primă condiţie de vânzare.

Pe 30 iulie 2013, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a emis un ordin pentru stabilirea valorii de înlocuire pe metru pătrat, pentru anul 2013, în vederea vânzării acestor locuinţe, la 326 euro inclusiv TVA.

Pentru cele 9.680 de unităţi locative ANL care pot fi vândute în orice moment, valoarea de investiţie ANL este de 771,9 milioane lei, iar în urma vânzării se poate obţine suma de 1,2 miliarde lei.

Garanţiile de 500 milioane lei, care ar putea fi acordate prin programul Prima Casă, acoperă achiziţia a 8.485 de locuinţe ANL.

Prin programul Prima Casă, care a debutat în a doua jumătate a anului 2009, au fost acordate 97.771 de garanţii, din care 29% sunt destinate achiziţionării de imobile construite între anii 2008-2013. Valoarea medie a finanţărilor accesate în cadrul programului este de 38.863 de euro.

Din totalul garanţiilor acordate, 123 au fost executate, rata de default fiind de 0,1%.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii