BANCI | Ultima Ora

Garantiile pentru programul Prima Casa au fost suplimentate cu doar 200 milioane lei, de trei ori mai putin decat solicitarile bancilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-12-09 20:57

Garantiile statului pentru programul de credite ipotecare Prima Casa au fost suplimentate pentru acest an cu doar 200 de milioane de lei, de peste trei ori mai putin decat cele 700 milioane lei solicitate de banci prin intermediul fondului de garantare (FNGCIMM).

Ceea ce inseamna ca pentru finalul acestui an si inceputul lui 2016 bancile vor acorda mai putine credite decat solicitarile existente.

De asemenea, guvernul a anuntat recent ca si plafonul pentru anul viitor va fi redus substantial, la 1,5 miliarde lei, fata de cele 2,6 miliarde aprobate pentru acest an, suplimentate acum cu inca 200 milioane lei.

Guvernul, prin Ministerul Finantelor, a justificat reducerea volumului de garantii Prima Casa prin faptul ca ajutorul statului pe piata creditarii nu se mai justifica, intrucat economia este in crestere, iar creditarea banca a accelerata in ultima perioada.

"Avand in vedere cresterea venitului disponibil al populatiei, in conditiile relaxarii fiscale, a cresterilor salariale si a perspectivelor de crestere economica, toti acesti factori favorizand relansarea creditarii in economia romaneasca, precum si a faptului ca implicarea statului prin emiterea de garantii de stat pentru accesarea creditelor ipotecare/imobiliare nu se mai justifica, garantiile de stat fiind acordate de obicei fie in scopuri sociale sau in scopul facilitarii accesului la creditare in conditiile in care accesul este unul dificil si/sau foarte costisitor raportat la nivelul puterii de cumparare a populatiei, considera ca nu se justifica alocarea suplimentara a unui plafon asa de mare", preciza recent Ministerul Finantelor.

Guvernul mentioneaza ca a aprobat astăzi Hotărârea de Guvern pentru completarea art.3 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a Programului Prima Casa.

"Suplimentarea plafonului pentru anul 2015 va asigura continuarea în condiţii optime a programului guvernamental, în perioada rămasă până la sfârşitul anului şi începutul anului viitor", se arata intr-un comunicat al guvernului.

"Propunerea de suplimentare a plafonului pe anul 2015 asigura continuitatea in conditii optime a programului Prima Casa in perioada ramasa pana la finalul anului 2015 si inceputul anului 2016, fara a se crea disfunctionalitati resimtite in randul beneficiarilor persoane fizice care doresc achizitionarea/construirea unei locuinte si care ar fi expusi riscului pierderii avansurilor prevazute in antecontractele incheiate cu promitentii vanzatori", se arata intr-un document al Ministerului Finantelor.

Din 2009, anul de lansare al programului Prima Casă, şi până acum, au fost acordate peste 166.000 de garanţii pentru finanţări în valoare de peste 13,9 miliarde lei. În 2015 au fost emise 30.070 de garanţii în valoare de 2,522 miliarde lei, mai precizeaza guvernul in comunicat.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii