BANCI | Ultima Ora

Fred Goodwin, fostul director al RBS, va fi deposedat de rangul de cavaler

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-02-02 09:13

Sir Fred Goodwin (foto), fostul director executiv al Royal Bank of Scotland, va fi deposedat de rangul de cavaler, acest act reprezentând o nouă concesie politică la furia publicului din Marea Britanie fata de bancheri.

Domnul Goodwin, cum va fi cunoscut de-acum înainte, se alătură unui grup select de persoane care-i mai include pe Anthony Blunt, profesor la Cambridge dovedit spion sovietic, pe Nicolae Ceaușescu, fost dictator comunist al României și pe Robert Mugabe, dictatorul statului Zimbabwe, care și-au pierdut acest titlu din cauză că „au adus rușine asupra acestui titlu de onoare”, scrie „Financial Times”.

Goodwin, ridicat la rang de cavaler în 2004 pentru „servicii aduse sectorului bancar”, s-a lansat ulterior într-un primejdios proces de achiziții care a condus, în cele din urmă, la prăbușirea RBS în 2008.

Reputația sa a suferit și mai mult după ce a refuzat, inițial, să dea înapoi parte din economiile pentru pensie în valoare de 16,9 milioane de lire făcute în timpul proastei gestionări a băncii.

Regina Elisabeta a II-a a fost anunțată, duminică, de intenția de a-l deposeda pe Goodwin de titlul său iar vestea a fost transmisă bancherului marți, la 15:00 ora Londrei, de către Sir Bob Kerslake, șeful serviciului public britanic. „Nu prea l-a surprins această veste”, a declarat un oficial.

În mod normal, astfel de titluri onorifice sunt deposedate doar în cazul unui act criminal sau al unei încălcări severe a legii. Niciuna dintre aceste fapte nu i se pot imputa lui Goodwin, dar comitetul a declarat că „dimensiunile și severitatea impactului acțiunilor sale ca director executiv al RBS au transformat acest caz într-unul excepțional”.

Sir George Matthewson, predecesorul lui Goodwin în funcția de director executiv al RBS, a fost surprins și supărat de această decizie, dar a declarat doar că „mă întristează”.

David Cameron, premierul Marii Britanii, speră ca decizia de a-l deposeda pe cel mai detestat bancher din țară de titlul său va satisface parte din furia publică față de perceputele excese în City of London, centrul financiar britanic și cel mai mare din Europa, excese care ar avea loc inclusiv la RBS.

Cameron a fost criticat aspru de faptul că statul nu s-a folosit de faptul că deține 83% din RBS (după naționalizarea acestei bănci în 2008) pentru a opri acordarea unui bonus de aproape 1 milion de lire sterline către Stephen Hester, succesorul lui Goodwin în funcția de director executiv. Hester a fost de acord, ulterior, să renunțe la acest bonus.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii