BANCI | Ultima Ora

Fondul Monetar International (FMI) a aprobat a treia evaluare a acordului tip preventiv si o noua transa de credit, pe care Romania a refuzat-o

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-12-19 20:48

Fondul Monetar Internaţional a anunţat luni că a deblocat 507 milioane de euro pentru România, care a refuzat suma pentru moment, preferând să o păstreze în rezervă, relatează AFP.

Consiliul de Administraţie al instituţiei cu sediul la Washington a dat undă verde pentru vărsarea acestei sume către Bucureşti, în cadrul unui acord de 3,6 miliarde de euro convenit în martie, se arată într-un comunicat al FMI.

Însă 'autorităţile (române) au precizat că vor continua să considere acordul ca fiind un acord de tip preventiv şi că, prin urmare, nu intenţionează să tragă' banii, a precizat FMI.

Economia României a intrat în recesiune în 2009 pe fondul crizei mondiale. Un plan de finanţare de 20 de miliarde de euro din partea FMI, Uniunii Europene şi Băncii Mondiale a fost necesar pentru a permite statului să facă faţă crizei, reaminteşte AFP.

România a realizat progrese considerabile, dar au sporit riscurile, din cauza turbulenţelor financiare din zona euro, a declarat David Lipton, director adjunct al FMI, în comunicatul transmis de instituţie după ce FMI a aprobat cea de-a treia evaluare în cadrul acordului de precauţie.

'România a realizat progrese considerabile sub programul sprijinit de Fondul Monetar Internaţional. Implementarea politicilor rămâne solidă şi toate ţintele programului au fost îndeplinite. A revenit creşterea economiei, în timp ce inflaţia a scăzut. Totuşi, au sporit considerabil riscurile din cauza turbulenţelor financiare din zona euro. Angajamentul continuu pentru reformarea economiei este crucial pentru a face faţă incertitudinilor actuale', a afirmat David Lipton.

'Autorităţile sunt în grafic pentru a îndeplini ţintele fiscale pentru 2011, iar bugetul pe 2012 ar trebui să ducă la un deficit mult sub 3% din PIB anul viitor. Sunt binevenite planurile referitoare la problemele cronice din sectorul sănătăţii şi de îmbunătăţire a administrării fiscale.

Sunt, de asemenea, necesare progrese suplimentare pentru îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor UE. Eforturi suplimentare pentru reformarea companiilor de stat, împreună cu o reglementare sporită şi o politică de preţuri orientată către piaţă vor fi esenţiale pentru reducerea arieratelor, îmbunătăţirea eficienţei economice şi sprijinirea creşterii', a afirmat oficialul FMI.

Acesta a avertizat că 'riscurile din sistemul bancar, ce decurg din dificultăţile înregistrate în alte zone ale Europei, cer o vigilenţă puternică din partea autorităţilor de supervizare. Sporirea monitorizării şi planuri detaliate pentru starea de urgenţă - inclusiv proceduri pentru utilizarea noilor împuterniciri din sectorul bancar - pentru a preveni posibila contaminare, ar trebui să fie obiectivul central. Chiar dacă inflaţia a scăzut semnificativ, politica monetară ar trebui să rămână prudentă, pe fondul actualelor incertitudini'.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii