BANCI | Ultima Ora

Fondul de garantare a depozitelor bancare: garantarea depozitelor este finantata de industria bancara

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-12-17 15:56

Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB), condus de Eugen Dijmarescu (foto) tine sa faca distinctia intre garantarea de catre stat a depozitelor bancare si finantarea resurselor pentru asigurarea garantiilor, care este asigurata in primul rand chiar de catre bani, si abia in ultima instanta de stat.

FGDB precizeaza ca garantarea depozitelor în băncile românești nu este finanțată de la bugetul de stat ci de catre banci, printr-un comision procentual stabilit in functie de valoarea depozitelor, si prin plasamentele financiare realizate de Fond.

În cazul în care resursele FGDB s-ar dovedi insuficiente pentru onorarea plaților de compensații, acesta poate recurge, în ordine, la completarea resureselor prin solicitarea de contribuții suplimentare de la băncile membre, emisiunea pe piața de titluri în nume propriu și, ca ultimă resursă, împrumutul de la Ministerul finanțelor publice.

Comunicat FGDB:

FGDB: Garantarea depozitelor este finanțată de industria bancară

În dezbaterile publice care au loc de câteva zile pe tema situației create de acordarea ilegală a unor credite s-au facut afirmații potrivit cărora: băncile din Romania au cunoscut avantaje de la jumătatea anului 2009, printre care și creșterea plafonului pe care îl acoperă statul prin fondul de garantare la 100.000 de euro. S-a lansat ideea că astăzi, dacă o bancă dă faliment, persoanele fizice sunt asigurate de statul roman.

Pentru corecta informare a deținătorilor de economii la instituțiile de credit din România și, în general, a opiniei publice, Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB) consideră necesar să clarifice aspectele eronat prezenate:

FGDB protejează depozitele persoanelor fizice și ale anumitor categorii de persoane juridice la băncile românești, în conformitate cu obligațiile sale legale. În acest context, el asigură plata compensațiilor către deponenții garantați în cazul în care banca nu mai poate ramburasa acestora depozitele.

Garantarea depozitelor în băncile românești nu este finanțată de la bugetul de stat.

Sursele de finanțare ale FGDB sunt private.

Finanțarea garantării depozitelor o asigură industria bancară, prin contribuții stabilite procentual asupra valorii depozitele garantate, precum și FGDB însuși din valorificarea prin plasamente pe piața financiară (inclusiv în titluri de stat pentru finanțarea deficitului public) a resurselor acumulate. În cazul în care resursele FGDB s-ar dovedi insuficiente pentru onorarea plaților de compensații, acesta poate recurge, în ordine, la completarea resureselor prin solicitarea de contribuții suplimentare de la băncile membre, emisiunea pe piața de titluri în nume propriu și, ca ultimă resursă, împrumutul de la Ministerul finanțelor publice.

La sfârșitul lunii noiembrie 2012, resursele fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar erau de 2,96 miliarde de lei.

Plafonul de garantare a depozitelor, de 100.000 de euro per deponent, per bancă este același în toate țările Uniunii Europene, începand cu anul 2011. Prin definiție, plafonul de garantare este un beneficiu în favoarea exclusivă a persoanelor fizice și juridice prevăzute de lege ca având dreptul la compensații și nicidecum a băncilor ale căror cheltuieli cu asigurarea depozitelor au crescut.

Pentru protecția pieței unice și evitarea migrării capitalului, legiuitorul european a considerat demn pentru deponenții în bancile celor 27 state membre să nu existe diferențe între condițiile de garantare a depozitelor, diferențe care ar favoriza concurența neloială între băncile prezente în Uniunea Europeană."

http://www.fgdb.ro/noutati/-100.html?directdownload=1

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii