BANCI | Ultima Ora

FMI vine in Romania saptamana viitoare, acordul stand-by cu Romania fiind suspendat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-02-27 19:16

O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de noul șef al instituției pentru România, Reza Baqir (foto), va efectua o vizită în România în perioada 2 - 15 martie 2016, pentru evaluarea anuală a economiei românești, se arată într-un comunicat al reprezentantului regional al FMI pentru România și Bulgaria, Guillermo Tolosa.

Acordul FMI cu Romania, de tip stand-by, este suspendat sau expirat, nu se stie care este denumirea exacta a situatiei acestuia, in conditiile in care ultimul acord a expirat la finalul anului trecut, in septembrie, fara sa fie incheiat cu succes.

Nici acordul cu Comisia Europeana nu s-a finalizat, dupa ce oficialii europeni, la fel ca cei ai FMI, au criticat masurile de relaxare fiscala luate de fostul guvern Ponta, in special reducerea TVA.

In aceste conditii, BNR a trebuie sa preia de la FMI si CE rolul de gardian al stabilitatii macroeconomice, reusind sa intoarca la Parlament noul cod fiscal, pentru atenuarea masurilor de relaxare fiscala, in final reusindu-se sa se amane taierea unor taxe, inclusiv a TVA, care a scazut la 20% din 2016, in loc de 19%, cum era prevazut initial.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca este imposibil ca Romania sa incheie un nou acord cu FMI in acest an, el dand vina pe esecul negocierilor de anul trecut, fara sa mentioneze faptul ca acum avem un nou guvern.

Pe de alta parte, Isarescu a invocat si faptul ca nu am mai avea nevoie de ajutorul FMI, in contextul in care Romania are un deficit de cont curent foarte mic, de numai 1% din PIB. (vezi aici declaratiile lui Mugur Isarescu in cadrul conferintei de presa din februarie 2016)

Declaratiile guvernatorului au fost facute dupa ce in decembrie 2015 a avut loc vizita in Romania a lui Poul Thomsen, directorul FMI responsabil de departamentul european, care s-a intalnit si cu presedintele Klaus Iohannis si cu premierul Dacian Ciolos. (vezi aici detalii)

Membrii misiunii FMI vor avea întâlniri cu reprezentanți ai autorităților române, ai partidelor politice, cu sindicate, asociații de business, cu reprezentanți ai mediului academic și ai sistemului bancar, se precizeaza intr-un comunicat al FMI.

Consultările periodice prevăzute de Articolul IV din Statutul Fondului constituie un exercițiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultărilor în baza Articolului IV este examinarea situației financiare și economice la nivel național și formularea unor recomandări generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare și economice de urmat pentru asigurarea stabilității și a unei evoluții pozitive la nivelul economiei.

Comentarii

Turnesol
Peace of adive after pi ...
Spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti pun cine esti :)



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii