LEASING | Profil

Finantarile prin leasing au crescut cu 17% in primul trimestru

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-07-07 10:15

În primul trimestru din 2011, membrii ALB au finanţat active în valoare totală de 261,07 milioane euro (92%) iar companiile neafiliate în valoare de 23,5 milioane euro (8%), astfel încât totalul contractelor semnate în această perioadă (după valoarea activelor finanţate) de către membrii ALB şi companiile neafiliate însumează 284,57 milioane euro, anunta intr-un comunicat de presa Asociatia Societatilor Financiare - ALB Romania. Este vorba de o crestere de aproximativ 17% fata de perioada similiara a anului trecut.

Finanţările acordate s-au îndreptat către diverse domenii, astfel că 21% (60,2 milioane euro) din total au vizat echipamentele, 16% (45,5 milioane euro) sectorul imobiliar şi 63% (178,87 milioane euro) sectorul transporturilor. Cea mai mare cotă de piaţă este înregistrată de sectorul companiilor subsidiare ale băncilor, cu 58% din total, urmat de sectorul companiilor captive cu 23% şi de sectorul companiilor independente, cu 19%.

În domeniul transporturilor, evoluţia finanţărilor în primul trimestru din 2011 indică păstrarea unei ponderi constante pe categorii de vehicule, după cum urmează: autoturismele deţin o cotă de 55%, vehiculele comerciale grele 31% şi vehiculele comerciale uşoare 14%.

În trimestrul I 2011 în cadrul finanţării echipamentelor este interesant de menţionat faptul că ponderea sectorului construcţiilor este în creştere de la 15% la 17%, ponderea echipamentului agricol de la 10% la 20% în timp ce finanţarea celorlalte sectoare ale economiei păstrează o pondere relativ constantă (15% echipament medical, 4% industria alimentară, 8% echipamente destinate industriei metalurgice, 4% industria de prelucrare a lemnului, 4% în domeniul echipamentelor IT şi software) precum şi alte domenii.

Perioada de criză 2008-2011 indică tendinte noi în finanţarea sectorului imobiliar din punct de vedere al ponderii pe categorii imobiliare. Se evidenţiază o creştere de la 23% la 45% a finanţării cladirilor industriale, de la 2 la 39% a terenurilor şi de la 0(zero) la 2% a clădirilor cu destinaţie hotelieră. În contrast cu acestea, finanţarea categoriei retail-outlet a scăzut ca pondere de la 21% la 1%, finanţarea clădirilor de birouri clasa A, B şi C a scăzut de la 50% la 16%, iar finanţarea clădirilor rezidenţiale şi a blocurilor de locuinţe a scăzut ca pondere de la 4% la 1%. O cauză a acestei evoluţii o reprezintă finanţarea în baza contractelor de “sale and lease back” ca soluţii de obţinere a lichidităţiilor necesare în perioadă de criză de către clientii contractelor de leasing financiar.

Clienţii corporativi au atras cea mai mare pondere (92%) din totalul finanţărilor, urmaţi de componenta de retail (6%) şi de sectorul public (2%). Spre deosebire de anii precedenţi şi ca o soluţie de adaptare la situaţii de criză, perioada cel mai des întâlnită după durata contractelor de leasing este de 2-3 ani (23%) şi 4-5 ani (23%), peste 5 ani (21%), de 3-4 ani (20%), 1-2 ani (8%) şi de 1 an (5%) .

Valoarea bunurilor aflate în procedură de reposesie se ridică la nivelul de 7% din portofoliul total al membrilor ALB. Durata medie a unui proces de executare silită a clienţilor rău platnici care refuză să returneze bunurile pe cale amiabilă, este între 6 şi 9 luni conform estimărilor ALB.

„Evoluţia primului trimestru dă semne de redresare a leasingului financiar în sensul reorientării finanţărilor către acele sectoare ale economiei româneşti care s-au dovedit solide şi au rezistat perioadei de criză financiară. Sperăm astfel că finele anului 2011 să aducă o creştere de 10% - 15% a volumului finanţărilor noi prin contracte de leasing financiar, precum şi o îmbunătăţire a procedurilor judiciare de recuperare a bunurilor în cazul clienţilor rău platnici” a menţionat preşedintele ALB, doamna Antoaneta Curteanu (foto), CEO al UniCredit Leasing Corporation IFN SA.

ALB reprezintă conform statisticilor ALB şi BNR 92% din piaţa de leasing financiar şi 63% din totalul pieţei creditului de consum IFN din România.

ALB este membră în Consiliul Director al Federaţiei Europeane a Asociaţiilor Societăţilor de Leasing - Leaseurope şi membră a Federaţiei Creditului de Consum din Europa – Eurofinas.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



Banca Transilvania: platile de Black Friday au crescut cu 23%

Numărul tranzacțiilor realizate prin canalele Băncii Transilvania – cu cardurile BT și la POS-urile băncii – a ajuns la maxim istoric de Black Friday 2024, în 8 noiembrie, cu aproape 10 milioane de tranzacții/zi, +23% față de Black Friday 2023, anunta banca intr-un detalii

Alpha Bank va fi preluata de Unicredit

Fuziunea prin absorbție a Alpha Bank România S.A. în cadrul UniCredit Bank S.A. este estimată a avea loc în a doua parte a anului 2025, Unicredit urmand sa devina a treia mare banca din Romania. UniCredit S.p.A. („UniCredit”) și detalii

Garanti BBVA urmareste ca majoritatea cererilor de credit sa fie facute prin aplicatia bancii

Garanti BBVA raportează rezultate semnificative, la patru luni de la introducerea noilor funcționalități în aplicația de Mobile Banking, care permit clienților să solicite rapid și ușor credite de nevoi personale și Bonus Card, fără a se deplasa în agenții, anunta banca detalii

Schimburi valutare non-stop in timp real, pentru clientii firme ai Libra

Libra Internet Bank oferă clienților business posibilitatea de a efectua schimburi multi-valutare în timp real, prin intermediul platformei Live FX, implementată printr-un parteneriat cu Visa, unul dintre liderii globali în plăți digitale, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii