BANCI | Ultima Ora

Federico Ghizzoni, seful UniCredit, care avea planuri de extindere agresiva in Romania inca din 2009, s-a intalnit cu premierul Victor Ponta

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-05-25 07:43

Primul-ministru Victor Ponta s-a întalnit la Palatul Victoria cu Federico Ghizzoni, CEO al grupului UniCredit, anunta Guvernul, vizita prilejuită de împlinirea a 10 ani de la înființarea Centrului IT din Romania al UniCredit și de decizia de dezvoltare a acestuia în perioada următoare, prin sporirea cu 20% a personalului angajat, care în momentul de față este de aproximativ 1.400 de oameni. 

"Reprezentanții UniCredit au afirmat disponibilitatea consorțiului bancar italian de a finanța dezvoltarea antreprenoriatului în industria comunicațiilor și IT, dar și despre dezvoltarea învățământului superior în domeniul IT.

UniCredit este dispusă să se implice direct în dezvoltarea capacităților universităților românești în domeniul IT după o relație de tipul “cerere-ofertă”, în care sistemul bancar reprezintă clientul, iar învățământul superior, ofertantul", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Ghizzoni avea planuri de extindere agresiva in Romania in 2009, la care a renuntat

Ghizzoni este cel care avea planuri de extindere agresiva in Romania inca din 2009, primul an al crizei, cand declarase ca vrea sa deschida in Romania in urmatorii cinci ani nu mai putin de 300 de noi unitati, in timp ce restul bancilor se inchideau.

Ghizzoni declara, in iunie 2009, cand detinea in UniCredit functia de sef al diviziei Europa Centrală şi de Est, ca Unicredit Tiriac Bank şi-ar putea relua extinderea reţelei spre finalul lui 2009 sau la inceput de 2010, in condiţiile in care Unicredit vrea să investească pe termen lung in Romania şi să caştige in continuare cotă de piaţă.

UniCredit Tiriac Bank si-a extins agresiv reteaua de unitati in 2008, anul care a precedat izbucnirea crizei, cand a inaugurat 100 de noi sucursale in Romania, ajungand la o retea de 242 de unităţi şi 3.236 de angajaţi.

In decembrie 2010, la doua luni dupa ce a fost ales presedintele UniCredit, in locul lui Alessandro Profumo, Ghizzoni a reluat declaratia cu privire la planurile de extindere agresiva in Romania, fiind citat de presa internationala ca in Romania vor fi deschise in urmatorii cinci ani nu mai putin de 300 de noi unitati, tot atatea cate in Turcia, dublu fata de Ungaria (150) si 180 in alte tari, precum Rusia, Bulgaria si Serbia.

"UniCredit este bine poziţionat pentru a profita de oportunităţile de creştere, datorită capitalului şi fondurilor disponibile", se arata într-o prezentare a lui Ghizzoni referitoare la strategia privind ECE.

Ghizzoni a fost prea optimist cu privire la intinderea crizei

Ghizzoni a fost insa prea optimist cu privire la revenirea economiei din criza, care s-a prelungit in urmatorii ani, astfel ca UniCredit a renuntat la planurile de extindere a retelei de unitati.

Intre timp, numarul de unitati ale UniCredit Tiriac Bank in loc sa creasca a scazut cu 59 de unitati, de la 242 in 2008 la 183 de unitati in martie 2015. In acelasi timp, numarul angajatilor bancii a crescut usor, de la 3.236 in 2008 la 3.337 in martie 2015.

Ghizzoni mai aprecia, in iunie 2009, ca volumul creditelor neperformante din sistemul bancar romanesc va atinge cel mai ridicat nivel spre sfarsitul acelui an. In realitate, varful neperformantelor a fost atins abia 5 ani mai tarziu, in vara lui 2014, si asta pentru ca BNR a initiat un proces de curatare a bilanturilor bancilor, altfel ar fi crescut si in urmatoarea perioada.

La randul sau, seful UniCredit Tiriac Bank, Rasvan Radu, declara urmatoarele, in martie 2011: „De fiecare dată când vorbesc cu domnul Ghizzoni la telefon, îmi spune: Să nu cumva să încheiați 2011 fără 50 de sucursale noi în România, precizand insa ca decizia pentru demararea în forță a extinderii bancii este conditionata de o creștere a economiei locale, oricât de mică ar fi aceasta.

„Am vrut să începem investițiile anul trecut (2010), în a doua jumătate, dar tot anul a fost negativ și atunci am amânat pentru cea de‑a doua jumătate a acestui an“, a adaugat Radu.

Decizia de extindere agresiva a retelei a fost amanata insa si in urmatoarea perioada.

In schimb, UniCredit si-a majorat cota de piata prin preluarea activelor bancii engleze RBS, care s-a retras din Romania, fiind interesata sa preia si alte portofolii de active, dar nu o licenta bancara.

Ramane de vazut daca Ghizzoni va declara, din nou, ca vrea sa-si extinda agresiv reteaua de unitati in Romania sau planurile s-au schimbat in ultimii 5 ani.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii