BANCI | Ultima Ora

Erste Group incheie un acord cu patru SIF-uri privind preluarea unui pachet de 24,12% din BCR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-09-15 09:46

Erste Group Bank AG (Erste Group) anunta incheierea unui acord de principiu cu patru dintre cei cinci actionari minoritari la Banca Comerciala Romana (BCR) – SIF Banat Crisana, SIF Transilvania, SIF Munteania si SIF Oltenia (SIF-uri participante) – prin care Erste Group va achizitiona o participatie de 24,12% sau 2.618.286.036 actiuni la BCR.

Dupa finalizarea proceselor de aprobare de la SIF-urile participante, achizitia va fi executata printr-o serie de tranzactii. SIF Moldova poate subscrie la acelasi acord, in cazul in care opteaza pentru acest lucru.

Termenii financiari ai acordului:

· Actiuni Erste Group la schimb pentru maximum 2.060.418.750 actiuni BCR, la un raport de schimb 1:127,9583

· Cash pentru maximum 424.190.702 actiuni BCR la un pret de RON 1,0385 per actiune

· Cash pentru maximum 133.676.584 actiuni-profit BCR 2011[1] cu valoare nominala de RON 0,1 per actiune

Erste Group acorda SIF-urilor participante optiunea de a vinde actiunile care nu sunt tranzactionate in 2011, in aceleasi conditii ca si in oferta curenta (Put option). Aceasta optiune este valabila in 2012 si 2013. La finalul tranzactiei, participatia Erste Group la BCR va creste la 93,52%.

Dat fiind pretul mediu din ultima luna al unei actiuni Erste Group (25,69 EUR), valoarea BCR in cadrul tranzactiei reflecta un multiplu al capitalurilor proprii (pret/valoare contabila) de x1,26, in linie cu estimarile pietei pentru bancile romanesti si din Europa Centrala si de Est. Conform RAS, multiplu este de 1,86. Banca independenta de investitii Rothschild confirma obiectivitatea conditiilor financiare ale tranzactiei. Valoarea totala a tranzactiei[2] se ridica la 435,0 mil. EUR (avand in vedere valoarea medie a unei actiuni Erste Group in ultima luna, 25,69 EUR, valoarea tranzactiei este 519,7 mil. EUR). Contributia in numerar va fi finantata din profitul reportat la Grupului, in timp ce schimbul de actiuni va fi finantat prin emiterea a maximum 16.102.267 actiuni noi pe parcursul tranzactiei, utilizand capital autorizat existent.

“Strategia noastra a fost intotdeauna sa detinem maximum posibil in filialele noastre si suntem bucurosi sa avem acum aceasta posibilitate si la BCR. In pofida perioadei dificile traversate, Erste Group, ca si investitor strategic, are o viziune pe termen lung si isi mentine increderea si angajamentul fata de Romania,” a declarat Manfred Wimmer, Chief Financial Officer, Erste Group.

Acordul prevede ca SIF-urile participante renunta la dreptul de a solicita listarea BCR, precum si la dreptul de a incasa dividende speciale.

La finalul tranzactiei, fiecare SIF participant va detine maximum 1,0% in Erste Group. Participatiile SIF-urilor in cadrul Erste Group sunt supuse unei perioade minime de detinere – fiecare SIF participant poate tranzactiona maximum 25% din actiunile Erste Group imediat dupa achizitionare, si la fel pe parcursul urmatoarelor intervale de 6 luni, 12 luni si respectiv 18 luni din momentul achizitiei.

Aditional tranzactiei cu SIF-urile participante, Erste Group va continua sa faca anual oferte de cumparare separate actionarilor BCR (0,48%) care au dobandit actiuni rezultate din programul de oferta de actiuni adresat salariatilor, folosind acelasi principiu de calcul ca si in 2010.

Tranzactia nu modifica fondul comercial al Erste Group. De asemenea, deoarece componenta principala a tranzactiei consta in schimbul de actiuni, impactul negativ asupra capitalurilor proprii Erste Group este de maximum 0,1% datorita emiterii de noi actiuni.

Erste Group in Romania – evolutia achizitiilor la BCR

In octombrie 2006, Erste Group a finalizat achizitia unei participatii de 61,9% de la AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului), de la BERD si de la IFC. In noiembrie 2006, Erste a mai achizitionat o participatie de 7,2% in BCR, printr-o oferta facuta angajatilor BCR. SIF-urile detin impreuna o participatie de 30,12% la BCR (SIF Banat Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Muntenia – fiecare 6,0% iar SIF Oltenia – 6,12%).

[1] Definiţie – acţiuni profit BCR 2011: acţiuni emise în 2011 în schimbul dividendelor pentru anul 2010

[2] Conform preţului acţiunii Erste Group din 12 septembrie 2011 – EUR 20,43

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii