BANCI | Ultima Ora

Erste Bank va pica testul de stres al BCE? Greu de crezut speculatiile aparute in presa internationala, negate de banca si de BCE

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-10-22 17:14

Au inceput speculatiile privind rezultatele testelor de stres si exercitiului de evaluare (AQR) a activelor bancilor europene, ce vor fi anuntate oficial de Banca Centrala Europeana (BCE) duminica, 26 octombrie: agentia de stiri spaniola EFE a anuntat ca 11 banci vor pica testele de stres, printre care si Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, ceea ce este o surpriza uriasa si o informatie greu de presupus ca ar fi adevarata, catalogata drept "extrem de speculativa" de catre BCE.

In replica, reprezentantii Erste Bank au declarat urmatoarele, pentru Bancherul.ro: "Din dialogul de pana acum cu institutiile implicate in derularea testului de stres nu avem motive de ingrijorare in ceea ce priveste rezultatul Erste Group".

La randul sau, Banca Centrala Europeana a publicat un comunicat in care se arata urmatoarele:

"Evaluarea cuprinzătoare, care constă într-o revizuire a calitatii activelor bancilor si un test de stres, nu este încă finalizată. Bancilor nu li s-au transmis rezultatele finale ale acestei evaluari. Rezultatele nu vor fi definitive până când vor fi aprobate de către Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene din 26 octombrie, după care vor fi publicate. Până la acel moment, orice relatari mass-media cu privire la rezultatele testelor sunt, prin natura lor, extrem de speculative."

Printre cele 11 banci mentionate de agentia spaniola de stire se mai regasesc trei banci grecesti prezente, de asemenea, in Romania: Alpha Bank, Piraeus Bank si Eurobank, actionarul principal al Bancpost, precum si banca portugheza Millennium, a carei subsidiara romaneasca a fost preluata recent de OTP Bank.

Alte banci care, conform stirii EFE, nu vor trece testele de stres sunt Banco Popolare, Monte dei Paschi, Banca Popolare di Milano, toate din Italia, precum si banca belgiana Dexia.

Atat actiunile bancilor listate mentionate in raport cat si moneda euro au scazut astazi, dupa publicarea stirii.

Daca in privinta bancilor mentionate nu exista nicio certitudine privind rezultatele exercitiului de evaluare al BCE, mult mai probabil este insa esecul la testele de stres al unei alte banci austriece prezenta in Romania, si anume Volksbank.

De altfel, anticipand rezultatele, banca si-a luat recent masuri preventive, decizand sa se transforme intr-o "bad bank" si sa se reorganizeze la nivelul cooperativelor de credit locale. (Vezi aici detalii)

Subsidiara Volksbank din Romania a fost trecuta inca de acum doi ani pe un vehicul separat si scoasa din bilantul banicii-mama, in vederea vanzarii preconizate pana la finalul anului viitor, conform planului convenit cu autoritatile europene.

Un numar de 13 banci-mama cu sucursale in Romania vor trece prin testele de stres si exercitiul de evaluare a activelor (AQR) derulate de Banca Centrala Europeana si Autoritatea Bancara Europeana (vezi aici detalii).

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii