BANCI | Ultima Ora

Erste Bank restituie tot ajutorul de stat primit in 2009, prin emiterea de noi actiuni de 660 mil. euro. Rata solvabilitatii, afectata de un nou rating intern al riscului la BCR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-06-24 16:05

Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a decis sa restituie in intregime, in ultimul trimestru al acestui an, ajutorul de stat (capital participativ) in valoare de 1,205 miliarde de euro primit de la statul austriac dupa izbucnirea crizei financiare in 2009, precum si capitalul de acelasi tip, in valoare de 559 milioane euro, detinut de investitorii privati.

Pentru a putea rascumpara capitalul statului austriac, Erste Group planuieste tot in T3 o emisiune de noi titluri in valoare de 660 milioane euro, cu toate ca in aprilie reprezentantii bancii au spus ca este important sa nu dilueze ponderea actionarilor (si implicit valoarea dividendelor) prin emiterea de noi actiuni.

Banca precizeaza ca a luat aceasta decizie intrucat costul capitalului participativ va creste in fiecare an incepand din 2014, iar pe de alta parte gradul de eligibilitate a acestuia in calculul capitalului de baza al bancii scade in timp.

Erste Group a anuntat, de asemenea, ca se asteapta la o scadere de pana la 5% a rezultatului operational in 2013, din cauza reducerii veniturilor, ce vor fi amortizate doar partial de scaderea costurilor. Anterior, banca estima ca profitul operational va stagna la nivelul lui 2012.

In consecinta, actiunile Erste listate la Bursa din Viena au scazut abrupt astazi, cu 7,1% la 20,40 euro la ora 07,30 GMT, in timp ce indicele sectorului bancar european Stoxx era neschimbat.

Un nou rating intern al activelor riscante la BCR

Intr-un comunicat, Este spune ca decizia de a rascumpara capitalul participativ va consolida abilitatea bancii de a genera capital si de a-si imbunatati rata solvabilitatii, intrucat nu va mai plati dividente aferente capitalului participativ, astfel incat va putea face economii de 149 milioane euro in 2014 si de 158 milioane euro in 2015, dupa plata taxelor, economiile fiind si mai mari in urmatorii ani.

Banca spune ca astfel isi va imbunatati si rata capitalului de baza (Tier 1 ratio) de 10% conform normelor Basel 3, la 31 decembrie 2014.

Erste a raportat un Tier 1 ratio de 9,6% in martie 2013, conform normelor Basel 2,5, fara capitalul participativ si profitul primului trimestru, iar daca s-ar adauga si valoarea noului capital planificat a fi majorat, rata ar ajunge la 10,2%.

Banca estimeaza ca impactul negativ al implementarii noilor cerinte de capital Basel 3 va fi de aproximativ 30 de puncte de baza, adica 0,30%. De asemenea, ca efect al trecerii de la un rating standardizat la unul intern de calcul al activelor riscante in Romania din 2015, Erste Group estimeaza un impact negativ asupra ratei de capital din 2015 de 40 de puncte de baza.

Erste Group anticipeaza o usoara imbunatatire a performantei economice din Europa Centrala si de Est in a doua parte a acestui an, insa ratele de crestere vor ramane moderate. Totusi, banca se asteapta la o scadere de pana la 5% a rezultatului operational in 2013, din cauza reducerii veniturilor, ce vor fi amortizate doar partial de scaderea costurilor. Anterior, banca estima ca profitul operational va stagna la nivelul lui 2012, cand a fost de 3,47 miliarde euro, in scadere cu 4,3% fata de anul precedent.

Costul riscurilor ar urma sa scada cu 10-15% in 2013, datorita in special imbunatatirii costurilor de risc in Romania, dar pe de alt parte banca va fi afectata cu 260 de milioane de euro brut si 200 de milioane de euro net din cauza taxelor bancare din Austria, Ungaria si Slovacia. Banca isi mentine estimarea ca BCR va reveni pe profit in 2013.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii