BANCI | Analiza

Erste Bank: Recesiunea in tarile din Europa de Est va atinge punctul maxim in T1 2013

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-01-07 12:58

Erste Bank anticipeaza intr-un raport ca recesiunea economica din Europa Centrala si de Est va atinge apogeul in primul trimestru al acestui an, dupa care va urma o tendinta de revenire. (Vezi raportul in documentul atasat).

„Anticipăm că declinul în ECE va atinge punctul maxim în primul trimestru din 2013”, declară Henning Esskuchen (foto), Director pentru CEE Equity Research în cadrul Erste Group.

Banca estimeaza ca PIB-ul Romaniei va creste cu 1,1% in acest an, sustinut de evolutia creditarii, ce va fi stimulata de renegocierea unui acord cu FMI si continuarea eforturilor de imbunatatire a gradului de absorbtie a fondurilor UE.

O veste buna pentru Romania este si faptul ca sentimentul economic privind România, conform indicatorului ZEW/Erste, s-a îmbunătăţit semnificativ.

Comunicatul Erste Bank:

Erste Group: Pietele si actiunile din ECE continua trendul ascendent in 2013

Analistii Erste Group publica o noua editie a raportului privind „Pietele si actiunile din ECE”, potrivit caruia pietele din Europa Centrala si de Est (ECE) vor fi influentate in 2013 de doua subiecte majore. Pe de o parte, incetinirea si chiar recesiunea economica sunt din ce in ce mai evidente, desi declinul va atinge probabil punctul maxim in T1 2013. Pe de alta parte, criza din zona euro nu se va intensifica considerabil.

Chiar daca dificultatile nu au trecut si inca nu putem spune ca s-a atins punctul minim, cel putin estimam mai precis unde ne situam in cadrul ciclului. Pe baza acestor doua ipoteze, la care se adauga sprijinul solid al bancilor centrale, pietele de capital au avut de castigat ca urmare a unui declin general al aversiunii la risc. De asemenea, abundenta lichiditatii si cautarea unor randamente semnificative au contribuit la aceasta situatie. „Acesti factori ar trebui sa sustina pietele de capital din ECE o buna parte a anului 2013, cand previzionam continuarea trendului ascendent general. Pe viitor, va fi nevoie de mai multe argumente fundamentale, cum ar fi imbunatatirea cresterii castigurilor, pentru a sustine avansul pietelor”, considera Henning Esskuchen, Director pentru CEE Equity Research in cadrul Erste Group.

· Cadrul macroeconomic din Europa Centrala si de Est: recesiunea va atinge punctul maxim in T1 2013

Temperarea cresterii economice a continuat in tarile din ECE. Evolutia slaba a exporturilor si cererea interna temperata au afectat cresterea in toate tarile, cu exceptia Turciei. Cu toate acestea, in trimestrul al treilea din 2012, nu numai Turcia, ci si Polonia si Slovacia au reusit sa inregistreze in continuare crestere economica in termeni anuali. „Anticipam ca declinul in ECE va atinge punctul maxim in primul trimestru din 2013”, declara Esskuchen.

Analistii Erste anticipeaza pentru 2013 o crestere de 1,1% a PIB-ului Romaniei, intrucat renegocierea unui acord cu FMI si continuarea eforturilor de imbunatatire a gradului de absorbtie a fondurilor UE vor sustine creditarea.

· Actiunile din ECE: inceput lent in ianuarie, crestere mai puternica spre sfarsitul primul trimestru

Europa Centrala si de Est/Europa de Sud-Est au avut o evolutie destul de buna in ultimul trimestru din 2012, cel putin in ceea ce priveste Republica Ceha si Slovenia, in timp ce Serbia a inregistrat performante solide, iar evolutia Croatiei a confirmat perspectiva pesimista a analistilor Erste. Si evolutia Poloniei a depasit asteptarile, sustinuta probabil intr-o mai mare masura de relaxarea monetara. „Suntem chiar multumiti de rezultatele atat de bune ale bursei de la Bucuresti, chiar daca principala retinere a fost lichiditatea. In final, recomandarea de supra-pondere clara pentru Turcia a fost cu siguranta optiunea corecta, in timp ce Rusia a dezamagit”, sintetizeaza Esskuchen.

In general, analistii anticipeaza un debut relativ lent in 2013, dupa ce pietele au incheiat anul 2012 in forta. O usoara consolidare ar putea fi urmata de o imagine mai clara privind perspectiva de crestere, punand bazele unui al doilea impuls pentru piete. „Consideram ca marcarea profiturilor si o usoara consolidare nu ar fi deloc actiuni negative, in special avand in vedere convingerea noastra ca pietele au crescut in mare parte datorita unei schimbari in perceptia riscului. Tindem sa estimam o crestere mai puternica in special spre sfarsitul primului trimestru din 2013”, explica Esskuchen.

· Principalele 10 companii recomandate

„Favorizam Semperit, Polytec si Verbund in Austria, si Akfen, Tornular REIT, Halkbank si Isbank in Turcia. Preferam cele doua banci datorita expunerii lor pe segmentul de retail si cotei mai mari detinuta de baza de finantare TRY in structura lor de finantare comparativ cu alte banci”, adauga Esskuchen. Pe lista principalelor 10 companii recomandate se afla si Fondul Proprietatea din Romania, ale carui actiuni au inceput sa creasca. Krka se afla din nou printre principalele companii selectate. „Anticipam o continuare a tendintei de revenire a companiei Richter Gedeon, unde dublarea dividendelor a fost o miscare pozitiva, randamentele fiind inca scazute”.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii