BANCI | Ultima Ora

Erste, Raiffeisen si Volksbank au nevoie de inca 4 miliarde de euro. Politicienii vorbesc de nationalizarea bancilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-10-18 08:18

Bancile austriece ar putea avea nevoie de majorari de capital in valoare de nu mai putin de 4 miliarde de euro, în cazul în care Uniunea Europeană va obliga băncile să-si cureţe bilanţurile şi sa-si consolideze rezervele de capital printr-un program de recapitalizare, transmit agentiile de presa internationale.

Această sumă este o "limită superioară" calculata pentru Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International şi Oesterreichische Volksbanken AG, a declarat viceguvernatorul băncii centrale a Austriei, Wolfgang Duchatczek, cu ocazia unei ceremonii in care preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a primit o medalie de la preşedintele austriac Heinz Fischer.

Deoarece inca nu există un consens al liderilor europeni, termenii unei recapitalizari rămân neclari pana la summit-ul şefilor de guvern din UE programat pentru 23 octombrie, a adăugat el.

Bancile austriece se confruntă cu încetinirea economiilor şi cresterea creditelor neperformante în ţările est europene, inclusiv Ungaria şi România, ceea ce le impiedica sa-si majoreze capitalul din profituri. Erste si Volksbank au avertizat săptămâna trecută că vor raporta pierderi in acest an, in timp ce Raiffeisen a declarat că va rămâne profitabila în ciuda inrautatirii situatiei in a doua parte a anului. Toate trei bancile austriece au fost ajutate cu capital de stat în anul 2009.

Estimarea deficitului de capital de 4 miliarde de euro se bazează pe datele solicitate de către Autoritatea Bancară Europeană şi presupune o reevaluare la pretul pietei a detinerilor de titluri de stat, a spus Duchatczek. Alte surse au precizat ca estimarea a luat in calcul "cel mai rău scenariu", adica o rata a capitalului de rang 1 (Tier 1 capital) de 9%.

Băncile centrale şi miniştrii de finanţe din Grupul 20 au stabilit ca data de 23 octombrie este termenul limită pentru elaborarea unui plan menit a evita falimentul Greciei si pentru susţinerea băncilor din Europa.

Autoritatile analizeaza crearea unei structuri la nivelul UE, capitalizata de către Fondul Eropean de Stabilitate Financiară, care sa poata prelua participaţii în bănci şi sa garanteze datoriile bancilor.

Propunere este controversată în Germania, tara care a solicitat recapitalizarea băncilor la nivelul fiecarei tari.

Pericolul nationalizarii bancilor austriece

Statul austriac mai are la dispozitie 6 miliarde de euro pentru capitalizarea bancilor, în cadrul programului său de stabilitate bancară, din care Erste a primit pana acum 1,2 miliarde de euro, Raiffeisen - 1,75 miliarde de euro iar Volksbank - 1 miliard de euro.

Băncile austriece au primit acest capital (participation capital) fara drepturi de vot sau de comercializare, astfel ca este riscant, intrucat valoarea acestuia nu poate creste.

Din acest motiv, reprezentantii partidului Social-Democrat de guvernamant din Austria, sustin ca un nou ajutor de stat ar trebui facut sub forma de actiuni obisnuite, ceea ce inseamna ca statul ar putea deveni actionarul bancilor. Volksbank este deja in pericolul de a fi preluata de stat, in conditiile in care nu-si poate rambursa ajutorul primit pana acum.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii