BANCI | Ultima Ora

Dorinel Umbrarescu obliga sefii BRCI sa-i raporteze intr-un limbaj clar si usor de inteles informatii sincere despre banca, dupa despartirea de Burduja

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-12-18 01:05

Sefii BRCI, banca regelui asfaltului, Dorinel Umbrarescu, patronul firmelor de constructii Spedition UMB si Tehnostrade, implicate in constructia de drumuri si autostrazi, vor fi obligati sa-i raporteze acestuia, “intr-un limbaj clar si usor de inteles, informatii complete, relevante, corecte si sincere despre banca”, conform noului act constitutiv al bancii aprobat in cadrul AGA din 15 decembrie.

Aceasta este doar una dintre masurile de curatenie, disciplina si control asupra bancii luate de patron dupa despartirea, de luna trecuta, de Marinel Burduja, cel care in ultimul an a gandit si a cladit structura de functionare la Banca Romana de Credite si Investitii (BRCI). Umbrarescu s-a debarasat si de alte doua membre ale Consiliului de Supraveghere al Bancii: fosta presedinta Roxana Moldovan si Magdalena Manea, din Consiliu facand acum parte doar Stefan Nanu, George Ciobanasu si Anca Ciontea.

BRCI este condusa provizoriu de directorul general adjunct Doru-Calin Petruti, secondat de Andrei-Nicolae Popovici si Ana Maria Petrescu, nou-venita la banca lui Umbrarescu.

Expertiza de evaluare a activitatii lui Burduja

Umbrarescu se pare ca a ramas cu impresia ca fostii sefi ai bancii sale, Burduja si Moldovan, au facut excese in privinta salariilor si a investitiilor in banca si ar fi gresit in aplicarea unei bune guvernari a acesteia si in indeplinirea bugetului de venituri si cheltuieli, motiv pentru care a dispus efectuarea unei expertize de evaluare a activitatii bancii incepand cu 7 februarie 2014, expertiza care trebuie sa raspunda cel putin la urmatoarele intrebari:

1. Care sunt reglementarile interne ale bancii cu privire la politica de remunerare? Este politica bancii aliniata mediei pietei de profil in ceea ce priveste cuantumul salariilor si al onorariilor membrilor organului de conducere al bancii?

2. Care sunt reglementarile interne ale bancii cu privire la investitii, precum si la achizitia de bunuri si servicii in domeniile relevante ale bancii, inclusiv IT? Care sunt achizitiile efectuate de banca in perioada de referinta? A efectuat banca achizitii de bunuri sau servicii la preturi superioare mediei pietei, ori in conditii neconcurentiale?

3. In ce masura respecta reglementarile interne ale bancii cerintele bunei guvernante corporative? Au fost adoptate in banca procedurile, politicile si normele interne necesare unei bune guvernante corporative? Exista in regulamentele de organizare si functionare ale Consiliului de Supraveghere si/sau directoratului dispozitii contrare legii sau actului constitutiv al bancii ori regulamentelor si normelor adoptate de BNR?

4. In ce masura si cum a fost executat bugetul de venituri si cheltuieli al bancii in perioada de referinta? A respectat activitatea bancii planul de activitate aprobat de adunarea generala a actionarilor bancii?

Rezultatele expertizei vor fi analizate pentru a se propune eventuale masuri necesare, se precizeaza in hotararea AGA.

Umbrarescu are dreptul de a fi informat prompt, corect si complet despre activitatea bancii

Actul constitutiv al bancii a fost modificat astfel incat actionarul principal sa dobandeasca dreptul “de a fi informat la cerere, prompt, corect si complet despre activitatea bancii”.

Actionarii vor dobandi si competenta de a evalua activitatea membrilor Consiliului de Supraveghere si a stabili remuneratia membrilor acesteia, precum si principiile si limitele generale cu privire la remuneratia membrilor directoratului.

Consiliul de Supraveghere al bancii va avea dreptul de acum inainte sa stabileasca obiective de performanta individuala si obiectivele-tinta semestriale ale directoratului, precum si criteriile de evaluare si remuneratia fiecaruia dintre membrii directoratului.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii