BANCI | Profil

Domnule Isarescu, aratati-ne ca am devenit o tara civilizata! Nu lasati CEC-ul, din nou, pe mana politicienilor, ca o vor distruge iar! Ar fi pacat, dupa ce Radu Ghetea i-a salvat onoarea!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-02-25 22:49

Radu Ghetea nu merita sa fie demis de la conducerea CEC Bank si sa fie inlocuit cu politrucul Enache Jiru! Chiar daca a facut greseala de a expune banca unui risc reputational extraordinar de ridicat, prin acordarea creditului Ioanei Basescu. Ghetea are meritul de a fi salvat onoarea CEC-ului, pe parcursul celor 7 ani in care a condus-o cu succes, dupa ce aceasta a fost terfelita de politicieni de-a lungul anilor.

Un merit incontestabil, ce trebuie recunoscut, iar reputatia castigata de CEC Bank, tocmai datorita faptului ca a fost condusa de un bancher apolitic, trebuie mentinuta. In locul lui Ghetea trebuie sa vina un alt bancher, fara nicio legatura cu politica, ales doar pe criterii profesionale, asa cum, de altfel, a cerut si FMI pentru toate firmele statului, nu doar pentru CEC Bank.

Radu Ghetea ar merita premiat pentru ce a facut la CEC Bank, si nicidecum sa iasa pe usa din dos, dupa o cariera impresionanta in banking, tinand cont ca este aproape de pensionare. In ciuda faptului ca, din nou, a facut greseli in ultimii ani, precum cea prin care a supervizat, din pozitia de sef al ARB, transpunerea in legislatia romaneasca a normelor europene privind contractele de credit, prin celebra OUG 50, in urma careia s-a iscat un scandal urias intre banci si clientii acestora.

Conducerea unui banci atat de importante precum CEC Bank, chiar daca este de stat, nu poate fi decapitata peste noapte, din cauza rafuielilor politice dintre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu. BNR trebuie sa demonstreze ca ea e seful cand vine vorba de piata financiar-bancara, si nu politicienii. Trebuie sa arate ca a invatat ceva din lectia dureroasa a faptului ca de-a lungul anilor a permis politicienilor sa-si bata joc de CEC, ceea ce a dus la amanarea la nesfarsit a restructurarii bancii si transformarii acesteia intr-o institutie moderna, proces care, iata, poate fi finalizat acum.

Isarescu trebuie sa demonstreze ca a invatat si lectia dureroasa a episodului FNI, perioada in care CEC-ul a fost atat de bine „supravegheat”, incat a fost lasat sa garanteze schema tip Pontzi din Romania, FNI, riscand pierderea credibilitatii casei de economii romanesti.

Isarescu nu trebuie sa aprobe numirea lui Jiru la CEC Bank din simplul motiv ca avem nevoie de o continuitate la CEC Bank in ceea ce priveste profesionismul oamenilor care o conduc. Nu mai avem nevoie de politruci in bancile statului.

Iar Enache Jiru a demonstrat, de-a lungul anilor, ca dupa ce s-a scolit timp de 7 ani la BNR, unde a invatat meseria de arbitrajist si trezorier, a devenit un carierist politic, ca apropiat al PSD, partid ai carui sefi l-au instalat de doua ori la carma CEC-ului, dar fara sa ramana acolo mai mult de 1 an.

Asta dupa ce Jiru a fost plasat la banca de stat, in functia de vicepresedinte, inca din iunie 2000, chiar de catre guvernatorul Mugur Isarescu, pe vremea cand era prim-ministru, dupa prabusirea afacerii FNI in care CEC-ul a fost implicat si care a condus la decapitarea fostului presedinte, Camenco Petrovici, numit acolo tot pe considerente politice.

Mai rau, Jiru a lucrat si pentru persoane dubioase, precum Bogdan Buzaianu, unul dintre "baietii destepti" care a beneficiat de contracte preferentiale cu Hidroelectrica, prin firma Energy Holding, la care Jiru a fost vicepresedinte.

Jiru a lucrat si pentru Sorin Ovidiu Vantu, in calitate de presedinte al fondului de pensii MKB Romexterra, al carui actionar cu 40% era Delta Asigurari, controlata de vantu, companie care a fost desfiintata ulterior intrucat nu a avut succes pe piata pensiilor private.

Traseismul politic al lui Jiru

Jiru nu a stat insa la CEC decat 8 luni, pentru ca in februarie 2001 a preluat functia de sef al trezoreriei statului, in ministerul de Finante condus de PSD-istul Mihai Tanasescu, in conditiile in care guvernul Nastase a numit o noua conducere la CEC, functia de presedinte fiind preluata de Constantin Teculescu.

Jiru se intoarce insa la CEC Bank in 2004, numit presedinte al bancii de catre ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, cu misiunea de a pregati privatizarea acesteia.

Nici de data aceasta nu a rezistat in functie 1 an, ci doar 8 luni, intrucat intre timp au avut loc alegeri iar noul ministrul de Finante, liberalul Ionut Popescu, l-a schimbat cu Eugen Radulescu, de la BNR, consilier al guvernatorului Isarescu.

Randulescu nu a demonstrat ca are stofa de sef de banca, asa incat a fost schimbat, in mai 2007, cu Radu Ghetea, de catre noul ministru de Finante, Varujan Vosganian, o decizie ce s-a dovedit inteleapta, daca judecam rezultatele obtinute de Ghetea la CEC Bank.

Jiru a incercat si in 2009 sa ajunga la CEC, fara succes

Rezultate care au primat, se pare, si in primavara lui 2009, cand au aparut primele presiuni de schimbare a lui Ghetea de catre noul guvern PSD si cand presa, in speta Ziarul Financiar, il anunta ca si schimbat pe Ghetea cu cine credeti? cu Enache Jiru!

Numai ca guvernatorul Isarescu pare-se ca s-a impotrivit atunci acestei miscari politice la CEC Bank, si bine a facut, daca e adevarat.

Nu e cazul sa cedeze nici acum presiunilor politice. Iar pe viitor, poate se gandeste ca gaseasca o solutie ca functia de presedinte al unei banci sa nu mai fie bataia de joc a politicienilor. Nu e normal ca un ministru de Finante sau un premier sa puna la conducerea unei banci pe cine vrea el, fara o selectie prealabila, fara un concurs pe criterii profesionale, ci doar pe baza unor criterii de simpatie politica.

Cine este si ce avere are Enache Jiru, propus de Victor Ponta sa preia conducerea CEC Bank

Comentarii

indignat
Afara cu jigodiile!
Cine zice asta? Ghetea a salvat onoarea CEC si a distrus intreaga populatie. Si doar pentru a salva "reputatia" bancherilor. Pai sacrificam un popor pentru buzunarul acestor hoti/camatari? Afara cu jigodia cu cu toti de teapa lui!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



Patria Bank isi majoreaza puternic profitul

Rezultatele financiare inregistrate de Patria Bank la 30 septembrie 2024 prezinta un profit net de 27,4 milioane lei aferent primelor 9 luni ale anului in curs, reprezentand o crestere de 82% fata de aceeasi perioada a anului precedent, rezultat care incorporeaza noua taxa pe cifra de afaceri de detalii

Banca Transilvania: platile de Black Friday au crescut cu 23%

Numărul tranzacțiilor realizate prin canalele Băncii Transilvania – cu cardurile BT și la POS-urile băncii – a ajuns la maxim istoric de Black Friday 2024, în 8 noiembrie, cu aproape 10 milioane de tranzacții/zi, +23% față de Black Friday 2023, anunta banca intr-un detalii

Alpha Bank va fi preluata de Unicredit

Fuziunea prin absorbție a Alpha Bank România S.A. în cadrul UniCredit Bank S.A. este estimată a avea loc în a doua parte a anului 2025, Unicredit urmand sa devina a treia mare banca din Romania. UniCredit S.p.A. („UniCredit”) și detalii

Garanti BBVA urmareste ca majoritatea cererilor de credit sa fie facute prin aplicatia bancii

Garanti BBVA raportează rezultate semnificative, la patru luni de la introducerea noilor funcționalități în aplicația de Mobile Banking, care permit clienților să solicite rapid și ușor credite de nevoi personale și Bonus Card, fără a se deplasa în agenții, anunta banca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii