BANCI | Opinie

Doar 9% dintre romani vor sa-si schimbe banca in urmatorul an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-05-18 18:43

Potrivit cercetãrii efectuate de Gfk România, la sfârsitul anului trecut, circa 52% din populatia tãrii era bancarizatã, adicã avea o relatie cu cel putin o bancã. Spre comparatie, în Germania si Austria peste 98% din populatie apeleazã la serviciile bãncilor.

Totodatã, piata austriacã este stabilã si conservatoare, astfel încât probabilitatea ca un client sã îsi schimbe banca principalã în urmãtoarele luni este de numai 1%, în timp ce 92% din austrieci nu iau în calcul migrarea cãtre serviciile altor bãnci.

"În viitor va fi foarte greu pentru o bancã sã atragã noi clienti sau sã facã un client sã se mute de la o bancã la alta", a mai spus Alexander Zeh.

Pentru o bancã, costurile pentru a câstiga un client nou sunt de aproximativ sase ori mai mari decât pentru a pãstra un client curent.

Studiul GfK aratã cã 89% dintre români nu vor schimba banca principalã în urmãtorul an, în timp ce pentru doar 9% iau în calcul aceastã posibilitate, iar 2% considerã foarte probabilã o migrare.

GfK România a realizat circa 6.000 de interviuri anual pentru cercetarea pietei financiare si a gradului de penetrare a produselor bancare.

Piata româneascã ar putea fi dominatã de un numãr mic de bãnci, ca urmare a tendintelor de concentrare a ofertei, care se manifestã în Europa Centralã si de Est, aratã o cercetare de piatã a GfK România, prezentatã miercuri într-o conferintã pentru clienti companiei.

"Cu exceptia Poloniei si a Bulgariei, unde lucrurile încep acum sã se schimbe, la nivelul Europei Centrale si de Est numãrul de bãnci mari s-a diminuat ca urmare a fuziunilor si achizitiilor", a declarat Alexander Zeh, sef al echipei de cercetare a pietei financiare din Europa Centralã si de Est din cadrul GfK.

Studiul prezentat de GfK România are ca punct de referintã aspectele economice din Austria, unde începând cu 1995 s-a observat un fenomen de concentrare a cotelor de piatã, ca urmare a proceselor de fuziune ale bãncilor mari.

În 1995, piata austriacã era împãrtitã între sapte bãnci mari, iar anul trecut clientii de produse bancare aveau doar patru oferte de institutii bancare mari. În prezent, piata din Austria este dominatã de bãncile Erste Bank Sparkassen (rezultatã în urma fuziunii Erste cu Sparkassen), Bawag-Psk, BA-CA (din fuziunea Bank Austria cu Creditanstalt) si Raiffeisen.

În schimb, pe piata din România activeazã circa 29 de bãnci, 2 institutii de economisire si creditare pentru locuinte si 13 sucursale ale institutiilor de credit din alte state membre ale Uniunii Europene.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii