BANCI | Analiza

Din totalul depozitelor in bancile romanesti, 57% sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB). Valoarea depozitelor garantate a scazut in primul trimestru

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-04-15 08:59

La 31 martie 2014, valoarea totală a depozitelor garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sisteml Bancar (FGDB) a fost de 159,2 miliarde lei, reprezentând 57,4% din valoarea totală a depozitelor la instituțiile de credit participante la FGDB, respectiv 277,1 miliarde lei, anunta fondul intr-un comunicat.

"Depozitele garantate de FGDB la sfârșitul trimestrului I 2014 erau deținute de 13.770.052 persoane fizice și 898.227 persoane juridice.

În cazul depozitelor garantate ale persoanelor fizice, pe parcursul primelor trei luni ale anului 2014 s-a manifestat în continuare tendința de creștere, deși cu un ritm încetinit față de trimestrele anterioare.

La 31 martie 2014, depozitele garantate ale persoanelor fizice la instituțiile de credit participante la FGDB însumau 122,7 miliarde lei (variație trimestrială de +0,2%), din care 73,4 miliarde lei reprezentau depozitele în moneda națională. Față de 31 martie 2013, valoarea depozitelor garantate ale persoanelor fizice s-a majorat cu 3,3%.

Depozitele in valuta, in scadere

În cursul trimestrului I 2014, depozitele garantate ale persoanelor fizice au crescut pe seama componentei în lei, care a consemnat o variație trimestrială de +0,8%, în timp ce depozitele în valută s-au comprimat cu 0,7%.

Spre deosebire de dinamica pozitivă a depozitelor garantate ale persoanelor fizice, pe segmentul depozitelor garantate ale persoanelor juridice au fost consemnate retrageri în trimestrul I 2014.

Față de 31 decembrie 2013, valoarea depozitelor garantate ale persoanelor juridice a înregistrat un declin cu 6,4%, până la 36,5 miliarde lei la 31 martie 2014. În ciuda acestei scăderi, depozitele garantate ale persoanelor juridice se mențin în continuare la unul dintre cele mai mari niveluri din ultimii ani, valoarea acestora fiind cu 6,6% peste cea înregistrată la 31 martie 2013.

Persoanele juridice garantate dețineau, la 31 martie 2014, depozite în moneda națională totalizând 26 miliarde lei (variație trimestrială de -9,6%) și depozite în valută în sumă de 10,5 echivalent miliarde lei (variație trimestrială de +2,9%).

Valoarea depozitelor garantare a scazut in primul trimestru

Încetinirea creșterii depozitelor persoanelor fizice și regresul valorii depozitelor persoanelor juridice au determinat reducerea cu 1,4% a valorii totale a depozitelor garantate în trimestrul I 2014. Cu toate acestea, față de 31 martie 2013, depozitele garantate la instituțiile de credit participante la FGDB au avut o dinamică pozitivă, cu o variație anuală de +4,1%.

Ponderea numărului deponenților având depozite în cadrul plafonului de garantare se menține la un nivel foarte înalt pentru ambele categorii de deponenți, fiind de 99,9% în cazul persoanelor fizice garantate și de 98,5% în cazul persoanelor juridice garantate.

Pe parcursul trimestrului I 2014, nu a intervenit nicio modificare în ceea ce privește numărul instituțiilor de credit participante la FGDB, respectiv 31 de instituții de credit persoane juridice române. Pe lângă acestea, la 31 martie 2014 își mai desfășurau activitatea pe teritoriul României și 9 sucursale ale unor instituții de credit din alte state membre ale Uniunii Europene, depozitele la acestea fiind garantate de schemele din țările de origine.

Categoriile de depozite negarantate sunt precizate în anexa Ordonanţă nr. 39/1996 privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar", se arata in comunicatul FGDB.

La secțiunea Statistică a site-ului FGDB găsiți detalii despre Situația depozitelor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii