BANCI | Interviu

Dijmarescu: Nu vad necesara modificarea dobanzii de politica monetara

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-22 14:09

Dobanda de politică monetară ar trebui menţinută în următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie al BNR, care va avea în vedere alte măsuri, corespunzătoare situaţiei actuale şi cu efecte pe termen mai scurt, a declarat, miercuri, viceguvernatorul BNR Eugen Dijmărescu.

"Din punctul meu de vedere, nu e nevoie de modificarea dobânzii de politică monetară. Noi avem şi alte constrângeri, de ordin intern, cicluri electorale diferite de restul ţărilor din regiune (...) Consiliul de Administraţie nu poate să nu discute despre situaţia actuală de pe piaţă şi ar putea fi luate măsuri care să vizeze efecte pe termen mai scurt, de până într-un an", a explicat Dijmărescu.

Întrebat despre clauzele de salvgardare introduse temporar de BNR în 2005, Dijmărescu consideră că nu este cazul reactivării lor, dar dacă situaţia o va impune, România ar putea cere acceptul Comisiei Europene chiar şi pentru astfel de măsuri.

Deşi a afirmat în urmă cu o zi că reducerea rezervelor minime obligatorii constituite de bănci nu este o prioritate pentru banca centrală, Dijmărescu nu a exclus ferm o astfel de măsură în următoarea şedinţă a CA, programată pentru data de 30 octombrie.

"Toate măsurile vor avea în vedere situaţia de pe piaţă de până la data şedinţei. Nu cunosc încă toate evoluţiile", a afirmat viceguvernatorul BNR.

El a refuzat să comenteze ce alte măsuri sunt la îndemâna băncii centrale în afară de rata dobânzii de politică monetară şi rezervele minime obligatorii.

La ultima şedinţă, din 25 septembrie, BNR a decis să menţină dobânda de politică monetară la 10,25% şi nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

BNR a decis, la finalul lunii iulie, majorarea ratei dobânzii de politică monetară, pentru a şaptea oară consecutiv, cu 0,25 puncte procentuale, la 10,25% pe an. Măsura a intrat în vigoare la 1 august.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Daca ai credit, trebuie sa ai puse deoparte 6 rate de rezerva

• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile • MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii refuză să-È™i vadă obiectiv detalii

Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent sau să îÈ™i È›ină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii