BANCI | Ultima Ora

Depozitele romanilor din Bank of Cyprus vor fi transferate la Marfin Bank, alta banca cipriota, dar sub controlul BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-04-25 14:41

Depozitele romanilor in valoare de aproximativ 100 de milioane de euro din sucursala Bank of Cyprus vor fi mutate la Marfin Bank, cealalta banca cipriota din Romania cu statut de subsidiara, supravegheata de BNR, astfel incat clientii romani nu vor fi afectati de masurile de nationalizare a depozitelor luate in Cipru. In acelasi timp, la Marfin Bank vor fi transferate si un volum de credite si lichiditati care sa acopere valoarea depozitelor transferate.

Este o solutie logica, in concordanta cu ceea ce s-a intamplat si cu sucursalele bancilor cipriote din Marea Britanie si Grecia si pe care BNR trebuia sa o gaseasca impreuna cu autoritatile din Cipru inca din momentul izbucnirii din Cipru, si nu sa se recurga la inchiderea temporara a Bank of Cyprus.

De ce s-a recurs, pana la urma la aceasta solutie? Pentru ca a fost, probabil, singura alternativa pentru salvarea depozitelor romanilor din Bank of Cyprus de la taxare. Este vorba, practic, de o fuziune a Bank of Cyprus cu Marfin, aceasta din urma fiind afectata, la randul sau, de problemele din Cipru, astfel incat avea nevoie de o majorare de capital. BNR a negociat astfel o capitalizare a Marfin cu aproximativ 20 de milioane de euro, in schimbul salvarii depozitelor romanilor din Bank of Cyprus.

In aceeasi zi in care in Romania se inchidea, dupa mult timp, o banca (Bank of Cyprus) provocand un soc firesc si ingrijorare, Anglia a decis sa-si salveze cei 15.000 de deponenti care au 270 de milioane de lire sterline in conturile Laiki Bank, ce are statut de sucursala in Anglia, asadar care riscau sa-si piarda depozitele de peste 100.000 de euro, dupa lichidarea bancii-mama din Cipru, conform planului convenit cu troika de salvare a tarii.

Ce solutie a gasit noua Autoritate de Reglementare Prudentiala (PRA) din Anglia, care a inceput sa functioneze chiar de astazi? A transferat toate depozitele englezilor la Bank of Cyprus, care are statut de persoana juridica britanica, asadar nu este afectata de deciziile din Cipru.

Gasirea unei solutii asemanatoare si in Romania se impunea asadar, astfel ca in joc a fost nu atat depozitele in valoare de aproximativ 100 de milioane de euro ale romanilor din Bank of Cyprus, cat mai ales prestigiul BNR.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii